Crestin ortodocsii si greco-catolicii praznuiesc, duminica, Ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Aproape 1.300.000 de romani cu numele Mihai - Mihaela, Gabriel - Gabriela sau derivate ale acestor nume isi sarbatoresc ziua onomastica.

Majoritatea sarbatoritilor de duminica il au ca patron spiritual pe Arhanghelul Mihail, avand prenumele Mihail si Mihaela sau derivate ale acestora. Sfintii arhangheli Mihail si Gavriil, considerati conducatori ai cetelor ingerilor, sunt praznuiti prin oficierea liturghiei in biserici si manastiri. Sarbatoarea inchinata lor dateaza inca din secolul V. La originea ei s-a aflat o simpla sfintire a unei biserici a Sfantului Arhanghel Mihail, ridicata la termele lui Arcadius din Constantinopol. Cu timpul, sarbatoarea a ajuns sa sa adreseze si Sfantului Gavriil, pentru ca, mai tarziu, sa devina o sarbatoare inchinata tuturor ingerilor.

Mihail, al carui nume se traduce prin "puterea lui Dumnezeu", este protectorul ostilor ceresti, primul din ceata Sfintilor Arhangheli. Arhanghelul Gavriil, al carui nume se traduce prin „Aparatorul meu este Dumnezeu“, este considerat mesagerul vestilor bune.