Incepand de miercuri si pana pe 9 noiembrie, misiuni ale Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene vin la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane cu privire la cea de-a doua evaluare, potrivit acordului stand-by.

Reprezentantii celor trei institutii ajung in Capitala la cererea presedintelui Traian Basescu, dar ar putea fi nevoie de inca o delegatie care sa se intalneasca cu noul guvern. Printre conditiile care vor fi puse Romaniei sa va afla si cea referitoare la limitarea deficitului bugetar la cel mult 5,9%.

Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde de euro, pachetul total de finantare externa de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde de euro. Tara noastra a primit deja doua transe, iar a treia ar urma sa fie acordata in luna decembrie, in functie de raportul evaluarii.

"Transa de la FMI e in risc major in lipsa unui guvern. S-ar putea ca Fondul sa nu accepte sa discute cu un Guvern interimar, si atunci vom fi intr-o situatie foarte dificila. De aceea cred ca va trece guvernul Croitoru", a afirmat, marti, presedintele Traian Basescu, intr-o intalnire cu reprezentantii societatii civile, la sediul Grupului pentru Dialog Social.

Seful statului a avertizat, la inceputul saptamanii, ca Romania nu va putea realiza, pana la sfarsitul anului, toate angajamentele asumate prin acordul cu FMI, astfel incat se impun "anumite modificari" in acest sens. In acest context, seful statului i-a acuzat pe liderii PSD, PNL si UDMR ca mentinerea instabilitatii politice in Romania si intarzierea investiturii unui nou Guvern se apropie de un "act de tradare" a interesului national, relateaza NewsIn.