Reprezentantii sindicatelor, cei ai patronatelor si ai Ministerului Muncii se intalnesc din nou, marti, pentru discutii pe marginea salariului minim pe economie. Sindicatele si patronatele nu au reusit sa ajunga la o intelegere, dupa mai multe saptamani de negocieri.

Sindicatele cer ca salariul minim sa creasca la 705 lei de la 600 cat este in prezent, iar pentru angajatii cu studii superioare solicita 1.420 lei. In schimb, patronatele vor ca salariul minim sa fie inghetat timp de 6 luni in 2010.

Ministerul Muncii a propus ca pentru angajatii cu studii superioare, coeficientul minim sa scada la 1,75 fata de 2 cat este in prezent stabilit in contractul colectiv de munca la nivel national. Astfel, salariul minim pe economie ar urma sa fie atat cat cer sindicatele, adica 705 lei, iar cel pentru angajatii cu studii superioare sa creasca la 1.234 lei, si nu la 1.420 lei.

Nici cu aceasta propunere nu sunt de acord patronatele. Acestea se mentin tari pe pozitie si cer cu insistenta inghetarea salariului minim, atat pentru angajatii necalificati, cat si pentru cei cu studii superioare.

Salariul minim este, in prezent, de 600 de lei, iar pentru angajatii cu studii superioare, de 1.200 de lei.