Secretul unei casnicii fericite pentru barbati este alegerea unei sotii mai tinere cu cel putin cinci ani si cu o educatie superioara partenerului, potrivit unor experti britanici citati de BBC News.

Sansa unei perechi de a rezista in timp este mai mare daca niciunul dintre parteneri nu a trecut printr-un divort in trecut, potrivit unei echipe de cercetatori de la Bath University. Studiul a fost publicat in European Journal of Operational Research.

Initial, cercetatorii au intervievat peste 1.500 de cupluri casatorite sau implicate intr-o relatie serioasa. Dupa cinci ani, cuplurile au trecut printr-o noua serie de interviuri, pentru a vedea cate relatii au rezistat trecerii anilor si care sunt factorii statistici care au dus la separare.

Varsta, educatia si divorturile - factori decisivi

Ei au descoperit ca, daca femeia este cu cel putin cinci ani mai in varsta decat partenerul ei, sansele de a divorta sunt de trei ori mai mari decat in cazul cuplurilor in care partenerii au aceeasi varsta.

Daca insa diferenta de varsta este inversata, iar barbatul este mai in varsta decat femeia, sansele unei casnicii fericite sunt mai mari.

In plus, daca sotia are o educatie mai buna decat sotul, sansele de reusita cresc si mai mult.

Si cuplurile in care partenerii nu au trecut printr-un divort functioneaza mai bine. Dar, in cazul cuplurilor in care unul dintre parteneri a divortat in trecut, relatiile sunt mai putin stabile decat in cele in care ambii parteneri s-au confruntat cu un divort.

Dr Emmanuel Fragniere si colegii sai sunt de acord cu faptul ca barbatii si femeile isi aleg partenerii "pe baza de dragoste, atractie fizica, gusturi, credinte si atitudini comune, precum si valori impartasite".

Dar ei afirma ca folosirea unor "factori obiectivi" precum varsta, educatia si cultura "ar putea ajuta la reducerea ratei divorturilor".