Patronatele au propus ca salariul minim pe economie sa creasca pana la 650 -705 lei, insa cu o conditie: celelalte salarii sa fie inghetate pana la iesirea din criza economica. Sindicatele cer, insa, ca discutarea acestei probleme sa tina cont de politica salariala din Romania, potrivit Mediafax.

Presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, a declarat, la finalul discutiilor de luni de la Ministerul Muncii privind majorarea salariului minim pe economie, ca patronatele au propus reprezentantilor Guvernului si sindicatelor ca majorarea salariului minim sa fie facuta doar in conditiile in care se renunta la grila unica din contractul colectiv de munca unic la nivel national, astfel incat salariile care au valoarea peste salariul minim sa poata fi inghetate pana la finalizarea crizei economice.

Patronatele au explicat ca majorarea salariului minim brut la 705 lei ar insemna pentru bugetul de stat o crestere de 18 la suta, iar pentru mediul privat o majorare de 14 la suta, care ar fi nesustenabila.

  • "Ceea ce am propus noi este sa gandim o crestere a salariului minim cu conditia renuntarii la grila, adica sa crestem doar salariul minim. Noi, reprezentantii patronatelor, suntem solidari in aceasta discutie", a declarat Cezar Coraci, citat de Mediafax.

Presedintele UGIR 1903 a precizat ca la nivel de ramura, salariul minim pe economie a fost deja negociat cu sindicatele si stabilit la 650 de lei si nu exclude varianta ca acesta sa fie pastrat chiar si in conditiile in care Guvernul va decide ca salariul minim la stat sa fie de 705 lei.

La randul sau, presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a declarat ca a sustinut necesitatea de a discuta despre salariul minim in contextul politicii salariale din Romania pentru ca, altfel, orice discutie pe acest subiect nu duce nicaieri. El a adaugat ca Romania are o legislatie a muncii imperfecta, care este insa tolerata de toate Guvernele din ultimii ani, care permite existenta unor contracte de munca deghizate si care tolereaza evaziunea si frauda in piata muncii.

  • "Sistemul de securitate sociala este foarte prost construit si de atatia ani nu vrem sa-l reparam. Daca nu discutam la pachet toate aceste probleme, nu vom gasi solutii pentru ca salariul minim pe economie sa ajunga la valoarea reala", a precizat Costin.

In opinia liderului BNS, salariul minim ar trebui sa fie plata muncii prestate, care sa asigure insa traiul de la o luna la alta si sa nu mai determine lucratorii sa se inscrie pe listele de ajutor social.

  • "Ceea ce avem noi nu este un salariu minim pe economie. Este un fel de ajutor social. Am propus Guvernului sa-si schimbe prioritatile", a adaugat Dumitru  Costin, precizand ca stabilirea salariului minim ar trebui sa aiba legatura si cu valoarea cosului minim de consum. In opinia sa, cosul minim de consum este construit in baza unor indicatori depasiti si pe structura actuala valoarea acestuia ar fi de 1.119 lei pe familie de salariati.