Presedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, considera ca notiunea de "stat national" din Constitutie este depasita, informeaza Mediafax.

"Din aceasta perspectiva si legea fundamentala trebuie imbunatatita, inclusiv notiunea de stat national", a spus Szasz Jeno.

Potrivit acestuia, PCM este de acord ca Romania sa ramana un stat unitar, dar sa fie un stat al regiunilor naturale, in care traiesc mai multe nationalitati, printre care si comunitatea maghiara din Romania.

"Din aceasta perspectiva eu spun ca expresia de «stat national» din Constitutia Romaniei este depasita", a conchis liderul PCM.

De asemenea, Szasz a afirmat ca, pentru partidul pe care il conduce, autonomia Tinutului Secuiesc nu este un slogan de campanie, cum "este in cazul UDMR", ci solutia pentru Romania centralizata de acum.

Szasz a explicat ca autonomia Tinutului Secuiesc este principalul element al programului politic al PCM, datorita faptului ca civicii maghiari cred intr-o descentralizare autentica a Romaniei.

Liderul PCM a adaugat ca pot fi date multe exemple pozitive din Europa in acest sens, mentionand ca in toate statele federale, incepand cu Austria, exista modele elocvente din acest punct de vedere.

"Daca dam modelul Elvetiei de exemplu, unde cantoanele sunt organizate si pe criterii etnice, atunci am dat modelul ideal si din intamplare acolo traiesc cel mai bine oamenii", a spus Szasz.