"Este incurajator ca, in raport cu analiza din primavara a CE, care viza ultimele 6 luni ale mandatului Guvernului Tariceanu, se constata reluarea reformelor in justitie", a declarat Traian Basescu joi. Dupa ce a apreciat obiectivitatea raportului CE pe justitie, presedintele a facut apel la Adrian Nastase sa se prezinte in fata procurorilor, dandu-l ca exemplu de tergiversare a unei solutii definitive. Traian Basescu a mai vorbit in conferinta de presa si despre reforma in educatie, declarind ca "Ministrul Andronescu, din dorinta de a nu pierde din electoratul partidului, ezita si face compromisuri inadmisibile".

Vezi principalele declaratii ale lui Traian Basescu

1. Primul subiect al conferintei a fost Raportul CE pe justitie

- In primul rand ma voi referi la Raportul pe justitie, la circa 3 ani de la intrarea in UE. El are aspecte pozitive si negative. Comparativ cu 1 ianuarie 2007, Romania a facut progrese in justitie, ceea ce a facut sa nu ni se aplice clauza de salvgardare. De asemenea, progresele constatate nu au impus masuri de restrictii financiare in utilizarea banilor de la Bruxelles de catre Romania.

- Au fost multi politicieni care se vaitau ca se adopta cele doua Coduri prin asumarea raspunderii Guvernului. Regret ca nu s-a putut sa fie adoptate la fel si Codurile de procedura.

- Este incurajator ca, in raport cu analiza din primavara a CE, care viza ultimele 6 luni ale mandatului Guvernului Tariceanu, se constata reluarea reformelor in justitie - este un progres evidentiat de raport. Desi am auzit un presedinte de partid care se jeluia, trebuie sa spun public ca singurele institutii care primesc un calificativ pozitiv sunt cele pentru care eu am emis decret pentru numirea lor in functie.

- Din pacate, si Parlamentul este una dintre institutiile criticate. Aici o sa fiu foarte direct, pentru ca, probabil, cei 3 ani in care am suportat continuu aprecierile domnului Nastase trebuie sa se incheie: e evident ca blocarea dosarului sau in Parlament e unul din elementele care arunca o lumina foarte proasta asupra Parlamentului Romaniei ca institutie. A venit momentul ca domnul Adrian Nastase sa puna imaginea Parlamentului Romaniei mai presus decat interesele sale.

- Eu sunt convins ca domnul Adrian Nastase este curat ca lacrima, nu are de ce sa nu vrea sa mearga in fata procurorilor. Eu stiu ca este curat ca lacrima, el se pare ca nu stie.

- As sublinia faptul ca dincolo de aluzia foarte transparenta la cazul Adrian Nastase, si aici fac referire la barbatul Adrian Nastase, atata timp cat se va ascunde in spatele Parlamentului, pentru a nu aparea in fata procurorilor, va face un mare rau Romaniei.

- Raportul remarca viteza foarte scazuta cu care Parlamentul avizeaza inceperea urmaririi penale pentru unii demnitari, ceea ce pune sub semnul intrebarii ingerinta politicului in justitie.

2. Al doilea subiect - reforma in educatie

- Cand am spus ca nu Spiru Haret e de vina, ci reforma, nu am luat apararea Universitatii "Spiru Haret". Nu am informatii cu privire la situatia de la Univ. Spiru Haret, am doar aprecieri personale pe care nu le voi prezenta acum.

- Cat timp sistemul educatiei ramane nereformat, rezolvarile punctuale nu duc la cresterea calitatii invatamantului.

- Reforma in educatie este o responsabilitate egal impartita intre sindicate si oameni politici.

- Ministrul Andronescu, din dorinta de a nu deranja bazinul electoral al partidului, ezita si face compromisuri inadmisibile in acord cu situatia grea in care se afla invatamantul.

- Ministrul Andronescu mi-a promis reforma curriculara pentru anul scolar 2009-2010 si ca nu vor mai invata copiii 12-13-14 materii, ceea ce este un abuz inimaginabil. Un numar optim este de 5-6-7 materii pe an, dar educatia trebuie sa fie transdisciplinara, precum si examinarea.

Raspunsuri la intrebarile ziaristilor:

1. O serie de politicieni au spus ca sinteti responsabil de mentinerea monitorizarii CE pe Justitie. Cum comentati?

- Nu ma desolidarizez de celelalte institutii. Inteleg insa ca domnul Geoana, lucrind la Dabuleni si fiind sef peste bostanarie, nu peste Senat, nu are nici o responsabilitate.

2. Cum comentati aparitia lui Mazare in uniforma nazista?

- Teribilism de prost gust.

3. Au aparut informatii despre diurnele pentru ziaristi de la Ministerul Turismului. Cum comentati?

- Nu comentez. Cel putin la Administratia Prezidentiala nu se acorda diurne sau cazari.

4. PNL a cerut comisie parlamentara pentru Ministerul Transporturilor. Cum comentati?

- Orice ministru e supus controlului parlamentar. Nu sintem intr-o situatie de anormalitate.

5. Cind ati aflat exact de parteneriatul murdar politicieni - presa in cazul Ridzi?

- S-a spus ca acel eveniment a fost facut si pentru promovarea fiicei mele. Va spun ca pe 1 si 2 mai ea a fost cu mine, doar pe 1 mai seara a fost la concertul Voltaj, pentru ca are o relatie speciala cu acea trupa.

6. Aveti un mesaj de transmis Guvernului?

- Oare de ce nu se ancheteaza disparitia banilor din Fondul National de Dezvoltare, de 3,2 miliarde de euro? Trebuie continuate cercetarile legate de cheltuirea banilor publici.

7. V-ati decis sa candidati la prezidentiale?

- Va asigur ca atunci cind voi lua aceasta decizie, o voi face public.

8. Luati in calcul solutia unui guvern de tehnocrati?

- Ungaria a adoptatat solutia taierii masive de salarii. Eu nu sint adeptul unei asemenea solutii. Cea mai facila solutie ar fi reducerea cheltuielilor bugetare, dar atit timp cit exista si alte solutii, cred ca trebuie sa evitam aceasta solutie.

- Guvernul a luat un credit de un miliard de euro pentru a-si restructura datoria, in conditii foarte bune.

- Sper ca Prima Casa sa stimuleze constructii noi.

Sint convins ca Romania nu poate sa iasa singura din criza. Un program de iesire din criza ar fi atit de scump, incit nu merita, ci trebuie sa adopte masuri pentru diminuarea efectelor crizei. Nu sintem SUA, nici Germania.

9. Ce parere aveti de prestatia ministrului Predoiu?

- Nu vad de ce ar trebui schimbat. Nu trebuie inlocuit cu un politruc.

10. In acesti 5 ani, care au fost deciziile dvs. privind sustinerea libertatii presei?

- In primul rind, faptul ca nu am intervenit niciodata in presa. Eu am incercat sa exprim public de ce o abordare este corecta sau incorecta, dar nu am incercat sa intru in negocieri cu presa.