Luni, in metroul cu care ma duceam acasa, vreo cativa pusti despre care am inteles ca treceau in clasa a zecea discutau despre muzica. La un moment dat, unul dintre ei a inceput sa povesteasca despre un “cocalar” , un vecin de aceeasi varsta cu ei, care asculta doar manele si care ar fi spus cand a murit Michael Jackson: “Ei, un negru mai putin”.

Din tonul discutiilor am inteles ca il detestau pe tipul acela. Remarca despre Michael Jackson a fost taxata drept “rasista”. Chiar asa au spus, “rasista”. Iar “rasism” insemna pentru ei ceva naspa, sinonim cu “cocalar”.

Am fost marti la discutia despre “Codul etic online”, un proiect din cadrul campaniei S.P.E.R. - Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma.

Nu ma apuc sa insir acum argumente despre posibilitatea sau dezirabilitatea vreunei autoreglementari in presa pe Internet. Costi Rogozanu zice la el pe blog ca ar fi bucuros de o “solidaritate” in privinta respectarii codului. Da, solidaritate suna mult mai bine decat (auto)reglementare.

[...]

M-am gandit apoi la pustii de la metrou si mi-am spus ca ar fi ok totusi sa existe ceva, un document, o luare de pozitie, fie si acest cod, pe care sa-l folosim ca reper. Si ei, si eu.

Adica documentul acesta ar putea avea un oarecare efect in diminuarea a ceea ce se numeste discriminare societala - asta, ca sa ma dau mare cu jargonul. Sau poate ca nu tocmai acest document.

Ce mi-a trecut prin cap gandindu-ma la acest cod:

- Daca un pusti ar intelege ca unele afirmatii despre tigani pe care poate ca le scrie pe Facebook sunt la fel de “rasiste” ca afirmatia despre Michael Jackson, ar incepe sa gandeasca altfel, cred.

- Discriminarea e, in general, cumulativa si se autoperpetueaza, deci mesajele rasiste de pe forumuri sau din subsolul articolelor de ziar online nu vor disparea de la sine, ci dimpotriva, se vor inmulti de la sine.

- Poate ca in loc de un cod etic ar fi fost mai utila o cazuistica. De pilda, pot sa trec cu vederea un mesaj rasist, pentru ca Internetul e inclusiv oglinda si reprezentarea lumii asa cum e ea, si cu rasisti, si cu imbecili, si cu nebuni. Dar nu pot sa trec cu vederea 100 de mesaje rasiste, la o singura postare, care acopera orice posibila discutie. Care e pragul peste care in loc de discutie sau de exprimarea unor opinii avem o “campanie”? O cazuistica le-ar fi mult mai de folos “moderatorilor”. Cred ca marea lor majoritate sunt de absoluta buna credinta, dar le lipseste un instrumentar. Eu insumi am avut de multe ori nevoie de repere cand a fost vorba de mesaje despre tigani. Unde e opinie si unde incepe ura, reaua intentie? Si nu poti sa fii “viu”, cu mintea perfect limpede, 24 de ore din 24 ca sa stii mereu unde este punctul dincolo de care nu trebuie trecut.

- Sunt putini romi pe internet care sa vorbeasca despre etnia lor si nu stiu nici un blog dedicat stoparii discriminarii tiganilor. S-ar putea sa fie, dar n-am auzit. Daca ar fi sa ma iau dupa discutia auzita in metrou, un astfel de blog ar avea succes, e o discutie care ii intereseaza pe oameni. Daca ar fi sa ma iau dupa valul de ura impotriva “tiganilor”, iarasi spun ca ar avea succes. Sunt o multime de organizatii care iau bani buni pentru “cauza” romilor, dar n-au nici un activist pe net? Existenta unui astfel de document poate va inlesni munca unui om care sa se dedice crearii unui blog sau a unui forum antidiscriminare.

- Sa zicem ca intr-un anume caz majoritatea celor ce scriu pe un forum sau in subsolul unui articol au o atitudine discriminatoare vadita, iar tu nu ai nici un fel de ostilitate fata de tigani sau homosexuali sau chiar esti indignat de felul cum se discuta acolo despre ei. Ce faci, renunti sa iti mai exprimi opinia, eviti sa intri in disputa cu altii pe tema asta, sau “te bagi”? Se prea poate sa renunti, pentru ca pur si simplu nu vrei sa te enervezi certandu-te cu prea multi sau n-ai chef sa te simti tu insuti exclus, mai ales daca ai o anume reputatie intr-o comunitate online. Faptul ca exista un document sustinut de unii oameni iti poate da sentimentul ca nu vei fi exclus neaparat. Mai sunt si altii care gandesc ca tine, chiar daca nu sunt prezenti pe moment pe site-ul acela.

Aici edocumentulin lucru.

Cred ca ar fi misto ca unii, interesati de subiect, sa adauge cate ceva la el. Sugestii pot fi adaugate si pe blogul SPER, www.sper.org.ro/blog

P.S. Subiectiv are aici o opinie, nu despre cum se discuta pe Internet, ci despre tigani si discriminare. Intr-un punct ii dau dreptate si eu, daca esti organizatie care lupta impotriva discriminarii romilor, probabil ca ar fi ok sa te lasi tu insuti expus. Exemple de “retragere tactica”, sorry, cam am. Cred ca reprezentantii organizatiilor ar fi mai convingatori decat intr-o suta de proiecte daca ei insisi s-ar “baga”. Sau as vrea sa vad si eu un forum antidiscrimare moderat de oameni din astfel de organizatii si care sa se bucure de oarece succes.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Merlin