Cum mergi pe Soseaua Kiseleff spre Arcul de Triumf, la numarul 35-37, vezi o constructie superba, in stil „ neoromanesc”, facuta in prima jumatate a secolului XX, care sta in paragina, gata sa se prabuseasca. Acoperisul cu tavan pictat de Mirea a cazut de cativa ani, tencuiala a inceput sa se desprinda de pe pereti, iar interiorul se degradeaza zi dupa zi din cauza ploilor si a vantului.

Aceasta bijuterie arhitecturala este lasata sa se autodistruga de mai bine de 10 ani. In vremurile bune, aici au locuit colonelul Radu Miclescu si sotia sa, Elsa Florescu. In 1948, deoarece batranul colonel nu si-a mai putut plati impozitul pe casa, imobilul a fost confiscat de regimul comunist si trecut in proprietatea ICRAL Herestrau. ICRAL-ul a inchiriat-o Uniunii Artistilor Plastici, iar aici s-a instalat pictorul Stefan Szonyi cu familia sa. Fica pictorului, Julieta Szonyi, a jucat rolul Otiliei in cunoscutul film „Enigma Otiliei”, o parte dintre filmari realizandu-se in aceasta casa.

In 1994, casa a fost vanduta de catre un urmas al familiei Miclescu fostului antrenor al Stelei Dumitru (Titi) Dimitriu si lui Ilarian Puscoci. Dupa ce au cumparat casa, cei doi au lasat-o sa se autodemoleze. Deoarece acest imobil este monument de interes local, legea nu permite demolarea ei. Daca insa imobilul ar disparea „pe cale naturala”, proprietarii ar avea de castigat 3.000 de mp in cea mai scumpa zona a Capitalei.

Casa din Kiseleff 35-37 (2)
Casa din Kiseleff 35-37 (2)
Foto: HotNews.ro
Ministerul Culturii a incercat inca din 2001 sa ia legatura cu proprietarii pentru a rezolva problema, dar acestia nu au dat niciun semn de viata. In 2006, Ministerul a cerut chiar sa se inceapa urmarirea penala impotriva celor doi deoarece isi lasa casa sa se autodistruga (distrugerea unui monument constituie infractiune potrivit legii), dar Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 1 a solutionat dosarul cu neinceperea urmaririi penale pe motiv ca „atitudinea de pasivitate cu privire la degradarea unui bun nu este sanctiune, ci doar impiedicarea masurilor de conservare ori de salvare a unui bun sau inlaturarea masurilor luate in acest sens”.

Cu alte cuvinte, toti proprietarii care isi lasa monumentele sa se autodistruga nu fac nimic ilegal. Ilegalitatea se considera doar atunci cand te duci ziua in amiaza mare cu buldozerul si pui casa la pamant.

Dupa acest eveniment, Ministerul Culturii a cerut in nenumarate randuri fostului primar al Capitalei, Adriean Videanu, sa declanseze procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publica in acest caz, astfel incat proprietarii sa fie despagubiti iar imobilul sa treaca in proprietatea statului. Demersurile au ramas fara niciun rezultat.

Procedura a fost reluata cand a venit la Primaria Capitalei Sorin Oprescu. Acesta a dat in luna martie a acestui an Directiei de Cultura din cadrul Primariei sarcina de a face cercetarea prealabila pentru intocmirea dosarului de expropriere. De atunci insa nu s-a mai intamplat nimic.

Dan Lungu, directorul Institutului National al Monumentelor Istorice, spune ca de vina pentru aceasta situatie este Legea monumentelor. „Legea este imperfecta suta la suta. Ar trebui facuta o lege speciala astfel incat monumentele de o asemenea anvergura sa fie expropriate in 24 de ore, nu sa asteptam ani pana nu mai avem ce expropria”, ne-a declarat acesta.

Dan Marin, arhitect si vicepresedintele Ordinului Arhitectilor Bucuresti spune ca, in plus, ar trebui aplicate sanctiuni mult mai mari pentru proprietarii care isi lasa monumentele sa se autodistruga.

Campania HotNews.ro "Nu distrugeti Bucurestii de altadata"

Daca te plimbi pe arterele principale ale Capitalei vezi in stanga si in dreapta blocuri, bulevarde largi, constructii facute la norma, un oras puternic impregnat de ideologia comunista, fara o amprenta personala, fara identitate. Dupa blocuri se ascunde insa un alt alt oras, un Bucuresti misterios cu case boieresti, vegetatie luxurianta si stradute intortocheate care ascund povesti si istorii adunate in mai bine de 200 de ani.

Acest oras, poate necunoscut multora, este adevaratul Bucuresti, reprezinta istoria noastra, ne da identitate. Lacomia, nepasarea si nesimtirea il distrug insa zi dupa zi. Case dragi, pe langa care obisnuiam sa trecem si sa le admiram dispar in fiecare luna, iar in locul lor apar constructii noi care par teleportate dintr-un alt film. Blocuri imense care nu au nici o legatura cu zona, gandite doar in metri patrati si profit.

Ce nu a reusit Ceausescu sa distruga in 25 de ani, reusesc acum investitorii imobiliari. Orasul este al nostru al tuturor, iar patrimoniul este un bun comun. Monumentele rase de buldozere sunt si ale mele sunt si ale tale. Haideti sa nu-i lasam sa distruga Bucurestii de altadata.

HotNews.ro iti prezinta in urmatoarele saptamani case-monument lasate in paragina sau demolate pur si simplu. Ele dispar deoarece legislatia nu prevede sanctiuni pentru proprietarii care lasa monumentele sa se autodistruga sau mai rau, le rad cu buldozerul de pe fata pamantului. De asemenea, procedura de expropriere pentru utilitate publica este foarte greoaie astfel ca, pana se termina procedura, monumentul este la pamant. Participa la campania HotNews.ro:

- trimite-ne fotografii cu case lasate sa moara (foloseste formularul de la finalul articolului);

- voteaza daca vrei schimbarea Legii Monumentelor.