Documentul prezentat in sedinta de guvern de marti privind posibilele efecte ale gripei porcine in Romania este doar un material informativ, care ia in calcul scenariul cel mai grav, au declarat pentru HotNews surse guvernamentale. Pe de alta parte, un posibil import de vaccinuri nu este o solutie sigura, in conditiile in care OMS a avertizat ca testele arata ca aceste vaccinuri sezoniere pentru gripa au un efect redus asupra virusului H1N1.

Astfel de scenarii se fac in toata lumea si pot sau nu sa se adevereasca, dar nimeni nu poate face o estimare clara la acest moment, au precizat sursele citate, care au preferat sa-si pastreze anonimatul. Calculele sunt bazate pe experienta pandemiei din 1918 - celebra gripa spaniola care a ucis intre 20 si 50 de milioane de persoane la nivel mondial.

La nivelul Executivului se lucreaza deja pentru asigurarea unui nivel optim al necesarului de medicamente, au mai spus sursele citate.

Ministerul Sanatatii ar trebui sa se se concentreze pe un program de igiena

Pe de alta parte, un medic roman care profeseaza in Franta a subliniat ca stocurile ridicate de Tamiflu din aceasta tara nu au nicio legatura cu gripa porcina, ci fac parte din politica de sanatate a statului. Reactia vine dupa ce in documentul citat se arata ca Franta asigura de medicamente antigripale pentru toata populatia, in timp ce Romania detine 40.000 de doze.

Tamiflu nu este un panaceu, in conditiile in care cei mai afectati sunt batranii si persoanele cu un sistem de imunitate scazut, a precizat acesta, adaugand ca, in randul specialistilor din Franta, ideea unei pandemii cu efecte devastatoare nu este considerata drept un scenariu probabil.

Medicul roman s-a intrebat, in schimb, de ce Ministerul Sanatatii nu pune la punct un program de crestere a gradului de iginea in spitale si in randul populatiei, in loc sa ia in calcul importul de Tamiflu.

Vaccinurile - putin eficiente in cazul virusului H1N1

Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat vineri ca testele efectuate au aratat ca vaccinuri sezoniere pentru gripa au un efect redus asupra virusului H1N1

"Exista putine sanse ca vaccinurile sezoniere sa fie eficiente impotriva acestui tip de virus", a afirmat directorul programului OMS pentru cercetari in domeniul vaccinurilor, Marie-Paule Kieny, citat de Reuters.

"Nu avem nicio indoiala ca realizarea unui vaccin eficient este posibila", a subliniat ea, adaugand insa ca prima doza ar putea fi disponibila intr-un interval cuprins intre patru si sase luni.

Document guvernamental: Declansarea unei pandemii in Romania, tot mai probabila

Declansarea unei pandemii cu virus gripal porcin este tot mai probabila si se poate extinde in cateva ore, cu rata de mortalitate de pana la 3% si scaderea fortei active cu 20-50%, Romania avand un numar redus de doze antigripale in timp ce Franta, de exemplu, are medicamente pentru toata populatia.

Situatia este prezentata intr-un document guvernamental, obtinut de MEDIAFAX, intitulat "Sistemul de sanatate publica si raspunsul in caz de pandemie cu virus gripal porcin".

"Suntem aproape de o pandemie? Nu se stie, dar este posibil si devine tot mai probabil. Oamenii de stiinta nu stiu cand va aparea din nou gripa pandemica, insa subliniaza faptul ca aparitia ei este sigura", se arata in document.

Este amintit ca gripa pandemica se manifesta la momentul aparitiei unui nou virus de gripa impotriva caruia populatia nu are imunitate/rezistenta si ca un astfel de virus are capacitatea de a infecta populatia cu viteza unui virus obisnuit de gripa, dar cu efecte mult mai devastatoare, ducand la o mortalitate ridicata.

Rata probabila a mortalitatii - intre 0,8 si 3%

Ca efecte probabile ale gripei pandemice sunt indicate raspandirea globala in termen de cateva ore, avand in vedere viteza de deplasare cu mijloacele de transport moderne, afectarea a 30% din populatie, o rata a mortalitatii de 0,8-3%, reducerea fortei active cu 20-50%, afectarea continuitatii serviciilor de baza si a economiei nationale.

In document se face referire si la sistemele sanitare depasite, precum si la posibilitatile de prevenire si tratament limitate.

La intrebarea "Suntem pregatiti pentru gripa pandemica?", unul dintre raspunsuri se refera la stocarea medicamentelor antigripale, aratandu-se ca Franta asigura astfel de medicamente pentru toata populatia, in timp ce Romania detine 40.000 de doze.

Solutiile indicate sunt colaborarea interstatala, monitorizarea si schimbul de informatii in timp real, planificarea la toate nivelurile, informarea precoce a populatiei, colaborarea cu mass-media si instruirea reprezentantilor mass-media din timp.

Reactia nu poate fi limitata la Ministerul Sanatatii

"Reactia in cazul gripei pandemice este una generala si nu poate fi limitata la Ministerul Sanatatii", se atentioneaza in document.

Ca probleme cu care se vor confrunta autoritatile romane in cazul gripei pandemice sunt indicate politica fata de accesul in tara a persoanelor straine provenite din zonele pandemice, politica fata de cetatenii romani aflati in zone pandemice, coordonarea reactiei in cazul inceperii unei pandemii, inlocuitorii pentru "persoanele cheie" care pot fi victime ale pandemiei, cui se vor administra medicamentele antivirale, cine va fi internat si cine va fi tratat acasa, cum va reactiona personalul medical si cum va reactiona populatia.

"Responsabilitatea furnizarii raspunsurilor trebuie sa fie una guvernamentala si nu individuala, atribuita unei persoane sau unui singur ministru sau minister. Raspunsurile trebuie stabilite inaintea inceperii pandemiei, planurile trebuie pregatite si testate la nivelul tuturor institutiilor, coordonarea reactiei trebuie sa aiba loc in cadrul unui comandament unificat care inglobeaza responsabilii tuturor institutiilor implicate, bazandu-se pe recomandarile grupurilor de experti", se atentioneaza in document.

Securitatea nationala poate fi afectata si pusa in pericol

Una dintre concluziile analizei este ca securitatea nationala poate fi afectata si pusa in pericol din cauza unor probleme din domeniul sanatatii publice.

Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat agentiei MEDIAFAX ca documentul fost redactat foarte recent si ca a fost prezentat de ministrul Sanatatii in sedinta de marti a Guvernului. Arafat a participat si el la sedinta de Guvern.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a crescut gradul de alerta medicala la nivelul 5, care arata ca o pandemie de gripa cu noul tip de grupa este "iminenta".

Ioan Bazac, ministrul Sanatatii: Documentul are un caracter preventiv, nu trebuie sa duca la panicarea populatiei

Invitat la Antena3, ministrul Sanatatii, Ioan Bazac a declarat ca "documentul a fost prezentat acum trei saptamani cand nu se stia de aceasta pandemie la un curs cu structura infromativa. Acest material nu trebuie sa duca la panicarea populatiei".

"Pandemia poate afecta securitatea unui stat si orice tara trebuie sa fie pregatita in situatii speciale. Asta nu inseamna ca acum discutam de o asemenea situatie, dar este absolut normal ca sa discutam despre aceste lucruri sa nu ne trezm intr-o situatie speciala fara sa putem lua masuri speciale", a mai precizat Bazac.

Minsitrul Sanatatii a tinut sa precizeze ca "in momentul de fata nu exista niciun caz de suspiciune de gripa porcina in Romania. Romanii care urmeaza sa soseasca vin din zona Acapulco unde nu au fost depistate cazuri".