Noul Cod Civil si cel Penal urmeaza sa fie inaintate Senatului pana pe data de 15 mai. Guvernul a renuntat la posibilitatea asumarii raspunderii atat pentru Codul Civil si cel Penal, cat si pentru cele de procedura, dezbaterile pe marginea acestora din urma urmand sa fie prelungite pana la toamna. Anuntul a fost facut, miercuri, de Victor Ponta, ministru pentru relatia cu Parlamentul.

"Daca reusim sa avem aceste doua forme finalizate si daca si eu si domnul Buda, presedintele comisiei pentru Codul Civil, constatam ca termenul de 15 mai e realizabil, le punem pe ordinea de zi a Senatului intr-o procedura cat mai urgenta, urmand ca pentru cele de procedura sa lucram in cursul verii si pana in toamna sa stabilim un termen", a afirmat Victor Ponta, citat de NewsIn, dupa sedinta de miercuri dimineata a coalitiei.

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul spune ca, in aceste conditii, nu mai este nevoie de asumarea raspunderii Executivului, in conditiile in care si comisarul european pentru Justitie, Jacques Barrot, a recomandat Guvernului evitarea asumarii raspunderii: "Nu s-a mai discutat deloc de asumare, atata timp cat pana pe 15 mai avem cele doua proiecte finalizate si puse pe masa Parlamentului".

Victor Ponta a adaugat ca ar fi fost imposibil ca si codurile de procedura sa fie adoptate pana pe 15 mai.

Presedintele Traian Basescu urmeaza sa se intalneasca, miercuri, cu reprezentanţii unor organizatii nonguvernamentale, pentru discutii pe tema proiectelor Codurilor aflate in Parlament.

Coalitia „Opriti Codurile!”, formata din 22 de organizatii nonguvernamentale, i-a trimis sefului statului o scrisoare in care solicita "o intrevedere pentru clarificarea aspectelor nelegale cu privire la modul in care au fost respectate procedurile prealabile in materia Codului civil, Codului penal, Codului de procedura civila si Codului de procedura penala”.

Coalitia "Opriti Codurile!” a dat in judecata Executivul, pe care il considera responsabil de incalcarea legislatiei prealabile elaborarii celor patru coduri.