Summitul Mondial al Procurorilor a inceput oficial marti, la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Lucrarile au fost deschise de procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, si vor dura trei zile. Aceasta este cea de-a treia editie a summit-ului mondial al procurorilor generali si procurorilor sefi si are ca tema generala Procurorul General - pilon al sistemului contemporan de justitie penala.

La deschiderea summitului participa si presedintele Traian Basescu. Iata cele mai importante declaratii din discursul presedintelui:

  • Tinand cont de tema generala a summitului, doresc sa subliniez cateva aspecte in legatura cu activitatea dvs. Observatiile mele sunt cele care vin dinspre politic catre procurorul general si procurorul sef.
  • Asa cum ati stabilit inca de la primul summit, din 2004, o cooperare directa intre ministerele publice este esentiala pentru realizarea in timp util atat a schimbului de informatii, cat si a celorlalte proceduri penale. In contextul unei lumi globalizate, schimbul de informatii si cooperarea statului este esentiala pentru combaterea fenomenelor infractionale. Aceste fenomene infractionale reprezinta deopotriva atat o realitate umana, cat si una sociala.
  • In momentul de fata, exista o preocupare evidenta a statelor lumii legata de fenomenul infractional, de combatere ori de limitare a sa, motiv pentru care apreciez acest demers al dvs. de a va intalni in cadrul unui summit, animati fiind de dorinta de a identifica cele mai eficiente mijloace de cooperare in lupta impotriva infractionalitatii.
  • Cunoasterea acestui fenomen, sub diversele sale aspecte, amploare, formare, localizare, evolutie, este de maxima importanta pentru orice stat de drept. Insa, pe langa studierea fenomenului infractional, gasirea unor solutii practice, de limitare sau de prevenire a infractionalitatii reprezinta mereu o tema aflata in atentia specialistilor in domeniu, iar un rol important il are procurorul, in virtutea atributiilor sale de aparator al valorilor sociale.
  • Misiunea procurorului in societate este esentiala, deoarece reprezinta principala autoritate responsabila de punerea in aplicare a legii, astfel incat sa fie respectate atat drepturile individuale, cat si interesul general.
  • In acest context, apare ca necesara eficientizarea activitatii si imbunatatirea capacitatii administrative si operationale, obiective care nu pot fi realizate decat printr-o continua perfectionare profesionala a procurorilor si, mai ales, printr-o specializare realizata in paralel cu activitatea de documentare.
  • Formarea profesionala continua a procurorilor este nu numai un drept, ci si o obligatie. Procurorii trebuie sa fie pregatiti sa faca fata problemelor actuale, determinate de caracteristicile evolutiei infractionalitatii, atat pe plan intern, cat si international.
  • Este cunoscut indeobste faptul ca procurorului ii revine sarcina dificila de realizare a atributiilor sale cu mijloace, metode si fonduri puse la dispozitie de catre stat. De multe ori, activitatea complexa de depistare a criminalitatii este ingreunata de accesul la tehnologie avansata a celor implicati in combaterea faptelor ce intra sub incidenta legii penale, de globalizare, care permite transferul rapid de fonduri si de persoane, precum si de lipsa de personal specializat din institutiile competente.
  • In aceste conditii, statul este cel care trebuie sa creeze cadrul institutional si organizational adecvat desfasurarii in bune conditii a atributiilor profesionale ale procurorilor, iar procurorul este responsabil de buna organizare a activitatii sale pentru realizarea eficientizarii demersului juridic, transparenta actului de justitie si cresterea increderii populatiei in sistemul judiciar.
  • Necesitatea asigurarii independentei investigative a procurorilor reprezinta, de asemenea, o conditie esentiala in realizarea justitiei penale, avand in vedere ca functiile procurorului trebuie indeplinite pentru aplicarea legii in beneficiul societatii si in interes public.
  • Rolul Ministerului Public in cadrul autoritatii judecatoresti este unul esential, definitoriu si necesar functionarii in conditii optime a sistemului judiciar. Componenta in mecanismul justitiei statale, activitatea procurorilor, alaturi de cea a judecatorilor, contribuie la infaptuirea actului de justitie, magistratii fiind responsabili de protejarea drepturilor persoanelor, garantarea respectarii legii si apararea interesului public.
  • Functia de procuror implica si atingerea unor obiective manageriale generale ce tin de planificarea si organizarea directiilor de actiune, de alocarea resurselor materiale si umane necesare, de stabilirea procedurilor de evaluare a sarcinilor si de monitorizare a activitatii. Leadershipul, respectiv adaptabilitatea in relatiile cu subordonatii in vederea realizarii sarcinilor, precum si adoptarea si asumarea deciziilor, sunt si ele definitorii in activitatea dvs.
  • De asemenea, procurorul cu atributii de conducere nu trebuie doar sa colaboreze si sa colecteze informatii, ci si sa le difuzeze catre celelalte institutii cu atributii in domeniu si sa colaboreze cu acestea.
  • Cand vorbim de rolul procurorului la nivel international, putem spune ca nu exista granite. (...)
  • Astazi, amenintarile globale ne indeamna sa luam o pozitie comuna, indiferent de sistemele de drept existente in fiecare stat. Structurile penale si functionarea eficienta a acestora sunt esentiale in stoparea fenomenului criminal.
  • Piata libera, libertatea de miscare a persoanelor, a capitalurilor si a serviciilor, au condus incontestabil la imbunatatirea vietii, insa au si oferit organizatiilor criminale posibilitatea descoperirii de noi forme si proceduri pentru eludarea legii.
  • In aceste conditii, se impune ca toate institutiile implicate in procesul de prevenire a formelor infractionale sa fie in masura sa isi adapteze mijloacele si metodele de reactie. Adoptarea unei politici de combatere a criminalitatii la nivel international, prin care sa se contracareze fenomenul infractional, apare ca necesara.
  • Singure, politicile nationale nu sunt adecvate pentru provocarile la nivel global, fiind nevoie de noi abordari, inclusiv prin intalniri de lucru multilaterale, cu discutii directe intre procurorii din diverse state, pentru gasirea unor solutii viabile problemelor de actualitate. Dezvoltarea parteneriatelor intre organismele statale, cu responsabilitati in domeniu, nu poate sa conduca decat la intarirea capacitatii institutionale, prin gasirea celor mai bune solutii.
  • Intensificarea cooperarii internationale in materie penala este benefica pentru imbunatatirea activitatii autoritatilor competente in ceea ce priveste prevenirea si combaterea infractionalitatii internationale. Personal, sunt adeptul schimbului de experienta intre procurori. (...)
  • Ajutorul reciproc in materie penala trebuie sa aiba ca finalitate lupta impotriva fenomenului infractional.
  • Societatea asteapta din partea dvs, a procurorilor, garantarea respectarii drepturilor.