Comisarul pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a declarat ca Romania a cerut un imprumut de la Uniunea Europeana, iar aceasta solicitare urmeaza sa fie analizata impreuna cu Fondul Monetar International. El a adaugat ca ajutorul va proveni dintr-un fond special al Uniunii Europene, din care s-au alimentat Ungaria si Letonia.

"Acum, dupa ce am primit cererea Romaniei pentru finantare, va trebui sa discutam si sa negociem cu autoritatile romane, impreuna cu FMI. Trebuie - pe de o parte, sa estimam nevoile financiare ale Romaniei, iar pe de alta parte - sa stabilim o lista a conditiilor in care vom acorda acest sprijin de care are nevoie Romania", a explicat oficialul european, citat de Radio Romania Actualitati.

El a precizat ca nu poate anticipa in acest moment valoarea imprumutului. "Daca folosim aceeasi facilitate ca si pentru Ungaria si Letonia, calea prin care putem utiliza facilitatea este sa scoatem bond-uri, sa imprumutam bani de pe piata si sa utilizam banii pentru a acorda un imprumut tarilor care beneficiaza de aceasta facilitate", a adaugat Joaquin Almunia.

UPDATE: The Financial Times precizeaza ca Romania ar putea primi de la Fondul Monetar International un imprumut in valoare de aproximativ 20 miliarde de euro (25,3 miliarde de dolari), iar negocierile dintre autoritatile de la Bucuresti si FMI vor fi reluate, miercuri. Imprumutul acordat tarii noastre se va intinde pe o perioada mai mare decat in cazul Ungariei, de 17 luni.