Primarul democrat-liberal al municipiului Rm.Valcea, Mircia Gutau, a fost trimis joi in judecata de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Pitesti, pentru infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice, anunta Ministerul Public, intr-un comunicat de presa.

Alaturi de acesta, au mai fost trimisi in judecata Mesea Nicolae, consilier juridic la Primaria municipiului Rm.Valcea, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, si Georgescu Ion, administrator la S.C. DANCOMAR S.R.L. Rm.Valcea, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata.

Procurorii sustin ca in perioada mai-iunie 2005, Mircia Gutau, in calitate de primar, impreuna cu Nicolae Mesea, consilier juridic, "si-au exercitat, cu intentie, in mod defectuos, sarcinile de serviciu, prin initierea si derularea unei proceduri de achizitie publica avand ca obiect 'Dotari locuri de joaca pentru copii', cu incalcarea normelor legale".

Astfel, primaria Rm Valcea a incheiat cu firma S.C. DANCOMAR S.R.L. Rm.Valcea, reprezentata de Ion Georgescu, sase contracte de furnizare de produse, achizitie 'Dotari locuri de joaca pentru copii', desi s-a derulat o singura procedura prin cerere de oferta, stabilindu-se achizitionarea unui singur loc de joaca.

Primaria a platit pentru componentele celor sase locuri de joaca suma de 852.636 lei, in conditiile in care acestea au fost cumparate de la o firma din Bulgaria la pretul de 321.622 lei.

Societatea cumparatoare, INTER GRUP COM SRL Rm.Valcea, le-a revandut ulterior societatii DANCOMAR S.R.L. care le-a revandut Primariei.

Prin interpunerea celor doua societati comerciale, la care Ion Georgescu este administrator, primaria Rm.Valcea a achitat catre beneficiarul contractului de achizitie publica suma de 531.014 lei in plus fata de suma platita in mod real catre furnizorul bunurilor din Bulgaria.

Primaria municipiului Rm.Valcea avea posibilitatea ca, prin reprezentantii legali, sa lanseze invitatii-oferte de achizitie direct de la firma din Bulgaria, despre ale carei produse si preturi Mircia Gutau se informase inainte de lansarea procedurii de achizitie publica, cand s-a deplasat personal in Bulgaria impreuna cu Ion Georgescu, administratorul firmei care avea sa fie ulterior declarata castigatoare a contractului de achizitie publica.

Prejudiciul cauzat Consiliului local si Primariei municipiului Rm.Valcea este de 545.568,11 lei, reprezentand diferenta dintre totalul sumei achitate de autoritatea contractanta si valoarea preturilor medii de achizitie ale locurilor de joaca de pe piata.

In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus confiscarea de la inculpati a sumei totale de 531.014 lei RON, obtinute ca avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul prin savarsirea infractiunilor.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Rm.Valcea.

Mircia Gutau a fost reales primar al municipiului Rm.Valcea la alegerile locale de anul trecut din primul tur, in ciuda faptului ca in 2006 a petrecut mai multe zile in inchisoare, fiind arestat preventiv intr-un dosar de luare de mita.