Ministrii cabinetului Boc sustin ca primii vizati de disponibilizare sunt functionarii ineficienti. Gabriel Sandu, ministrul Telecomunicatiilor a explicat, pentru HotNews.ro, ca doar la cancelaria Guvernului numarul functionarilor a crescut de la 274 in 2005 la 550 cat numara astazi. Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, sustine ca va concedia angajatii a doua agentii care au salarii mari si sunt ineficienti. Cristian Diaconescu spune ca diplomatii nu vor fi afectati de concedieri, iar reducerile de personal vor fi facute din randul functionarilor din minister. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, anuntase deja ca doreste sa concedieze mai mult de 20% din personalul ministerului.

Surse din cadrul Guvernului au explicat pentru HotNews.ro cum vor fi realizate concedierile in cadrul aparatului guvernamental. "Reducerea cu 20% din aparatul central n-are legatura cu cele 140.000 de posturi vacante. Premierul le-a zis ministrilor: reduceti cu 20% si fiecare urmeaza sa-si faca propria evaluare: unii pot cu 17%, altii cu 22% si rezulta o medie de 20%. Nu poti face farmacie, e doar un ordin de marime. Reducerea se refera numai la aparatul birocratic din ministere, din directii judetene, deci nu se refera la profesori, medici etc”, au declarat surse din cadrul Guvernului.

Potrivit unor estimari, in acest moment in aparatul central al Guvernului ar fi angajati peste 14.000 de persoane din care 20% urmeaza sa fie concediate in baza unei decizii pe care cabinetul Boc sa pregateste sa o ia joia viitoare.

Aglomeratie mare in cancelaria Guvernului

Ministrul Telecomunicatiilor, Gabriel Sandu, a explicat pentru HotNews.ro ca in acest moment fiecare minister analizeaza schema de personal. “Am constatat ca dupa 2005 s-au angajat foarte multi functionari. Acum vom analiza daca acestia sunt angajati pentru ca exista un volum de munca pentru care este necesara prezenta lor, ori au fost angajati pe alte considerente. Regandim organigrama astfel incat sa reducem birocratia. De exemplu, la mine in minister pe un document e nevoie de sapte semnaturi iar eu cred ca este nevoie doar de o semnatura de decizie”, a declarat Gabriel Sandu.

Ministrul a prezentat si exemplul cancelariei guvernamentale care este suprapopulata cu functionari. “Sa luam un alt exemplu: cancelaria Guvernului, unde in 2005 erau angajati 274 de persoane iar acum in 2009 sunt 550 de de persoane. Nu cred ca s-a dublat volumul de munca in aceasta perioada. Oricum nu este o chestiune globala, fiecare minister va analiza cum va face reducerile. Nu vor fi disponibilizari in masa. Pe de alta parte, sunt si agentii care si-au pierdut obiectul de activitate”, a mai declarat Gabriel Sandu.

Doua agentii de la Agricultura luate in colimator

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. a anuntat ca ar putea disponibiliza mai mult de 20% din angajatii ministerului. Potrivit NewsIn, concedierile vizeaza Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Dezvoltare si Rurala si Pescuit (APDRP), unde ministrul a constat ca sunt functionari cu salarii foarte mari.

“Nu am venit cu intentia sa dau afara oameni, dar fiecare dintre ei va trebui sa aiba bunul simt si, pus in fata situatiei, sa raspunda singur si sa se retraga. Daca a venit aici si a stat patru ani ca la pension, acum vin deconturile pe fiecare om in parte, pentru ca fiecare om are o responsabilitate. Nu am ajuns la aceste situatii de criza intamplator, ci am ajuns fiindca cineva nu si-a facut datoria'', a declarat Ilie Sarbu citat de NewsIn. Ministrul agriculturii a mai declarat ca a constat ca unii functionari ai agentiilor din subordinea ministerului au salarii exagerat de mari.

Reduceri in centrala Ministerului de Externe

Cristian Diaconescu, ministrul de Externe a declarat ca va opera concedieri numai dupa ce va face o evaluare. Diaconescu a explicat insa ca principalele concedieri vor fi facute in aparatul administrativ al ministerului.

“Problabil ca cea mai mare parte a reducerilor se va face din Centrala MAE, pentru ca in exterior si asa avem un deficit de personal", a declarat ministrul de externe citat de NewsIn. Ministrul a mai explicat ca diplomatii nu vor fi afectati de reducerile de personal, decat in cazul in care, spre exemplu, unui ambasador ii expira mandatul sau cumuleaza pensia cu salariul.

Berceanu: “Prefer mai putini angajati, dar mai bine platiti”

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca urmeaza sa concedieze mai mult de 20% din angajatii ministerului. “Consider ca mai mult de 20% din angajati vor fi disponibilizati. Eu spun ca 20% mi se pare prea putin fata de maririle de personal pe care le-am gasit in cadrul ministerului. Eu unul prefer mai putini angajati, dar mai bine platiti", a spus, joi, Radu Berceanu.

Sindicatele functionarilor publici ameninta cu proteste

Reprezentantii Sindicatului National al Functionarilor Publici au anuntat ca vor protesta fata de masura anuntata de Guvern. "Poate fi insa o miscare politica, ii dam afara pe unii ca sa-i aducem pe altii. Vor sa-si numeasca directori din interiorul partidului, pentru ca este o coada mare la partide pentru aceste posturi", a declarat Presedintele Aliantei Functionarilor Publici "Sed Lex", Vasile Marica.