Firmele de IT resimt efectele crizei si cauta solutii de atenuare a lor. Mai mult, cei care lucreaza in acest domeniu privesc problema in perspectiva si spun ca mediul economic din Romania ar trebui sa investeasca in solutii de automatizare ca modalitate de a reduce cheltuielile si a face fata crizei. HotNews.ro a realizat un mic sondaj in industria IT clujeana. Unii manageri cred ca e posibil sa asistam la o reorientare a investitiilor in servicii inspre Romania, "sa inregistram o crestere a salariilor programatorilor, urmata de o stagnare dupa primul semestru si un declin spre finalul anului."

„Ca sa facem fata acestei crize, in primul rind trebuie sa o recunoastem. Sa nu ne panicam, dar nici sa nu o tratam cu ipocrizie. Eu spun cu maxima sinceritate si responsabilitate: simt o lipsa de apetit a clientilor pe piata. Noi aveam comenzi din industria de automobile sau constructii electrice, evident ca vinzarile lor au scazut si odata cu ele si comenzile catre noi.

Nu dam inca oameni afara, deocamdata optimizam costurile, reducem cheltuielile acolo unde se poate. Repet, trebuie sa vorbim despre criza si in IT, dar fara actiuni alarmiste. Nu trebuie insa ocolit subiectul, pentru ca nu e bine ca oamenii nostri sa auda pe la colturi lucruri importante despre locul lor de munca.

Nu reducem deocamdata salariile, dar cred ca si la noi aceasta criza va cerne valorile, oamenii buni vor merge mai departe cu salarii bune, iar un salariu bun si foarte bun inseamna 1.500-2.000 de euro, iar cei ajunsi conjunctural in zona IT, vor migra spre alte joburi mai facile”, a precizat pentru Hotnews.ro Daniel Metz, manager general la EBS-Romania. EBS Romania SRL a fost fondata in 2000 de catre un dezvoltator important de sisteme ERP din Germania, ca un centru de dezvoltare de solutii software economice.

Tratam criza englezeste

„Am auzit deja despre firme care inchid sau fac disponibilizari de personal. In prezent, proiectele noastre nu au fost afectate de criza financiara. De aceea continuam sa recrutam personal. In momentul de fata nu avem dificultati sa ne urmam planul.

Acest lucru se datoreaza in special urmatorilor doi factori: In primul rand faptului ca modelul nostru de business este bazat pe partenariate solide, pe termen lung, cu firme si concerne mari, iQuest fiind implicata deseori in proiecte vitale pentru clientii nostri.

In al doilea rand se aplica un proverb britanic care spune «If you’re not part of the solution, watch out; you might be part of the problem». Noi suntem perceputi de clienti ca facand parte din solutia la problemele lor”, explica pentru Hotnews.ro Cornel Brody, directorul uneia dintre celel mai mari firme de IT din Cluj.

Nici firmele de hardware nu stau impasibile

„Cu siguranta ca in 2009 piata isi va incetini mult cresterea, de la o evolutie de aproximativ 25% estimata pentru 2008 la 5-6% in 2009. Jucatorii din piata IT resimt o scadere a cererii din partea clientilor pe anumite segmente de IT, aminarea unor proiecte planificate si o ingreunare a platilor efectuate de clienti. Toate acestea contribuie la o scadere a lichiditatilor de care acestia dispun”, precizeaza Marcel Borodi, CEO al grupului Brinel. Compania actioneza la nivel national, insa multe din operatiuni sunt concentrate in Transilvania si regiunea de N-V a tarii.

Cu siguranta ca in 2009 piata isi va incetini mult cresterea, de la o evolutie de aproximativ 25% estimata pentru 2008 la 5-6% in 2009. Jucatorii din piata IT resimt o scadere a cererii din partea clientilor pe anumite segmente de IT, aminarea unor proiecte planificate si o ingreunare a platilor efectuate de clienti.

Marcel Borodi

Compania sustine ca monitorizeaza cu atentie evolutia pietelor in care actioneaza clientii lor, tendintele care le influenteaza afacerile si ca, astfel, ajung sa prognozeze modul in care vor actiona pe viitor si sa le vina in intampinare cu solutiile adecvate. Din acest punct de vedere, contextul economic in care ne aflam le furnizeaza noi oportunitati in directia serviciilor IT.

„Chiar daca cererea va inregistra scaderi in anumite zone, ne orientam spre oferirea de solutii pliate pe situatia actuala a companiilor, pe nevoile lor cele mai stringente.Mai mult decat atat, in timpul crizei financiare au de castigat cei care vor avea preturi mici. Preturile mici se pot obtine avand costuri reduse. Costurile reduse se realizeaza prin procese eficiente de business, procese care se pot optimiza in special prin produse si servicii IT. Companiile vor investi in IT pentru a-si pastra competitivitatea in piata si noi vom fi acolo sa le oferim solutiile de care au nevoie ca sa creasca” adauga Marcel Borodi.

Cit priveste situatia concreta, la zi a cererilor dar si a platilor catre firma Brinel, conducerea recunoaste: „Resimtim desigur o ingreunare a procesului de recuperare a creantelor, ceea ce ne determina in unele cazuri sa renegociem si termenele de plata. Cu toate acestea, nu simtim ca asta ne va afecta semnificativ pe termen mediu si lung.”

Salarii soft sau hard?

Cornel Brody, managerul Iquest spune franc: „Economia ne invata ca pretul oricarui bun sau serviciu este dat de intalnirea cererii si a ofertei pe piata. Daca aceasta criza va continua si chiar se va inrautati, exista posibilitatea scaderii salariilor in IT.”

Conducerea Brinel explica de ce crede ca salariile vor creste: „Piata fortei de munca va suferi cu siguranta o normalizare a nivelului salariilor in 2009. Cei care investesc major in servicii IT in prezent vor dori sa eficientizeze costurile si in aceasta zona. Prin urmare, urmarind nivelul salariilor pe axa Vest-Est e posibil sa asistam la o reorientare a investitiilor in servicii inspre Romania, insa la costuri mai scazute decat in Vest.

Avand in vedere ca pe masura ce ne orientam spre Estul Europei, costurile cu servicii IT scad, este posibil ca la inceputul lui 2009 sa inregistram o crestere a salariilor programatorilor, urmata de o stagnare dupa primul semestru si un declin spre finalul anului.”

Cum vad IT- stii solutiile: primiti cu optimismul?

„In perioada crizelor companiile au si mai mare nevoie de IT decat in fazele de profitabilitate ridicata. Acum, IT-ul poate face diferenta intre supravietuire si faliment. Inovarea folosind tehnologia informatiei, reducerea costurilor corelate cu informatii in timp real care sa fundamenteze deciziile sunt factori critici de supravietuire a firmelor”, crede Marcel Borodi, CEO al grupului Brinel.

De la iQuest cu optimism: „Avantajul competitiv al IT-ului romanesc nu s-a schimbat datorita crizei: Experienta, inovativitate, simt de raspundere, care toate duc la capacitatea de a livra solutii complexe la preturi mai avantajoase decat concurenta."

Dorel Banadic de la Fortech spune ca firma are 90 de angajati si ca a pierdut un singur contract. Considera ca actuala criza va afecta IT-ul mai putin decit cea din 2001 cind au cazut 30-40% dintre firme. Este optimist deoarece: „IT-ul din Romania este performant si ieftin, pe cind cel din India este doar ieftin.”