Mii de romani isi vor petrece vacanta de Craciun in statiunile montane din tara. Ninsorile au transformat insa drumurile spre munte in capcane pentru soferi. Din cauza viscolului si poleiului, traficul este ingreunat pe mai multe artere nationale. Astfel, probleme sunt pe DN 1, intre Predeal si Brasov, pe DN 1A Valeni de Munte - Sacele, pe DN 71 Moreni - Sinaia, precum si in judetele Arges, Buzau pe DN 10 intre Nehoiu si Sita Buzaului, in judetul Maramures pe DN 18 in zona Borsa si pe DN 75 la Arieseni, judetul Alba, potrivit Antena 3. Peste 370 de utilaje lucreaza la mentinerea fluentei in trafic, care au raspandit peste 2.100 tone de material antiderapant.

Centrul INFOTRAFIC al Politiei Romane recomanda conducatorilor auto sa evite deplasarile pe drumurile nationale amintite pana la imbunatatirea situatiei meteorologice. Conducatorii auto sunt sfatuiti sa ruleze cu viteza redusa, sa mareasca distanta de siguranta in mers si sa evite utilizarea franei de picior, precizeaza Realitatea Tv.

Potrivit reprezentantilor Dispeceratului National Salvamont, in munti, la altitudini mari, zapada cazuta in ultimele zile s-a asternut peste un strat de gheata, iar in aceste conditii in zona alpina din muntii Fagaras, Bucegi, Piatra Craiului si Retezat exista un risc ridicat de producere a unor avalanse, informeaza Mediafax. Salvatorii montani le reamintesc turistilor ca in aceasta perioada traseele montane sunt inchise si le atrag acestora atentia ca isi pun viata in pericol in cazul in care pleaca in drumetii montane la altitudini mari. De asemenea, salvamontistii din Busteni le recomanda turistilor sa nu urce pe platoul Bucegi, acolo unde vantul bate cu putere viscolind zapada, iar vizibilitatea este considerabil redusa.

Emil Boc si Gabriel Oprea au cerut mobilizarea prefecturilor pentru perioada sarbatorilor de iarna

Premierul Emil Boc le-a cerut miercuri prefectilor sa fie pregatiti pentru a face fata problemelor specifice perioadei sarbatorilor de iarna, iar ministrul internelor, Gabriel Oprea a anuntat mobilizarea a 29.000 de politisti si 7.000 de jandarmi pentru acest interval, informeaza NewsIn.

In cadrul unei videoconferinte cu prefectii tinuta miercuri de premierul Emil Boc si de minstrul de interne Gabriel Oprea, primul-ministru le-a atras atentia prefectilor ca a remarcat o "usoara crestere" a furturilor, dar si incalcari ale legii privind comercializarea petardelor si artificiilor si a cerut aplicarea legii "fara exceptie".

La randul sau, si ministrul de interne a tinut sa faca unele precizari. "Va rog sa reevaluati necesarul de personal in aceasta perioada, astfel incat sa asiguram permanenta necesara la Prefectura. Vreau ca usa prefecturii sa fie deschisa in aceasta perioada si solicit ca, 24 din 24, decidentii din aceasta institutie sa poata fi contactati", le-a spus ministrul prefectilor in cadrul videoconferintei convocate la Palatul Victoria.

Ministrul internelor a anuntat ca, in perioada sarbatorilor de iarna, au fost mobilizati 29.000 de politisti, 7.000 de jandarmi, 3.600 de politisti de frontiera si 1.200 de lucratori din structurile pentru situatii de urgenta.

Gabriel Oprea le-a atras atentia reprezentantilor Guvernului in teritoriu ca in perioada sarbatorilor se anunta o inrautatire a vremii si le-a cerut sa monitorizeze circulatia pe drumurile publice si sa asigure functionarea sistemelor centralizate de producere, transport si distributie a energiei termice.