Carnea de porc contaminata din Irlanda a fost livrata la cinci firme din judetele Ilfov, Buzau si Olt, a declarat miercuri vicepresedintele ANSVSA, Csutak Nagy Laszlo, care a subliniat ca lantul de distributie poate sa depaseasca cele trei judete.

O cantitate de 3.640 de kilograme de carne de porc a ajuns in Romania din Belgia, provenind din Irlanda. Aceasta cantitate a ajuns la un depozit din Bucuresti, iar in prezent, din acest lot, nu mai exista niciun kilogram, toata cantitatea fiind livrata la cinci firme din judetele Ilfov, Buzau si Olt.

Potrivit vicepresedintelui ANSVSA, aceasta carne de porc a fost procesata, intrand in amestec cu alte produse, astfel ca riscul de contaminare cu dioxina este mai mic.

Ce sunt DIOXINELE

Dioxinele reprezinta un grup de compusi chimici care au anumite caracteristici comune chimice si biologice. Exista cateva sute de astfel de compusi care fac parte din trei clase de substante inrudite. Dioxinele se formeaza in urma proceselor de ardere, cum ar fi combustia deseurilor sau a combustibililor (lemn, ulei sau carbune). Dioxinele apar dintr-o multitudine de surse naturale cum ar fi arderea padurilor si ierburilor, eruptiile vulcanice.

Incepand cu anul 1920, nivelul de dioxine a crescut la nivel global ca urmare a industrializarii. Scaderea nivelurilor de dioxine din mediu si incercarea de a controla acest fenomen de poluare a mediului a inceput in anul 1970, atunci cand dioxinele au fost recunoscute ca substante chimice cu toxicitate ridicata. Datorita faptului ca sunt atat de raspandite in mediul inconjurator, dioxinele sunt prezente inclusiv in organismul uman.

Studiile au demonstrat ca expunerea la cantitati suficient de mari de dioxina poate provoca un numar de reactii adverse privind sanatatea, in functie de o serie de factori ce includ nivelul, perioada si frecventa expunerii.

Cea mai intalnita problema legata de sanatate este acneea severa, care se manifesta prin leziuni care apar in special la nivelul fetei si partii superioare a corpului. Alte efecte ale expunerii la o cantitate mare de dioxina sunt iritatii ale pielii, cresterea excesiva a parului pe corp, depigmentarea, deteriorarea lobului mijlociu al ficatului.

Una dintre preocuparile cele mai importante in ceea ce priveste efectele dioxinelor asupra organismului uman este aparitia cancerului la adulti.

In urma studiilor efectuate pe animale, privind expunerea la niveluri scazute de dioxine, pe o perioada indelungata de timp, s-a concluzionat ca pot declansa efecte negative in ceea ce priveste dezvoltarea si reproducerea.

PENTACLORFENOL

In Comunitatea Europeana utilizarea pentaclorfenolului (PCP) ca pesticid in agricultura este interzisa prin lege, legislatia comunitara fiind transpusa si in legislatia nationala. Astfel, nu este fixata o limita legala admisa, ceea ce inseamna ca daca intr-un produs alimentar se detecteaza PCP peste limita de 0,01 mg/kg (limita de detectie a aparaturii la ora actuala) acesta trebuie distrus.

Pe de alta parte, PCP este larg raspandit pe pamant, ceea ce este indicat si de detectia sa pana si in aerul de munte din zonele rurale (0.25 - 0.93 ng/m3). In ariile urbane au fost detectate in aer niveluri de 5,7 - 7,8 ng/m3.

PCP se foloseste in industria textila, cea a pielariei, cea a hartiei, populatia fiind expusa prin intermediul aerului inhalat in interiorul incaperilor.

Efectele PCP asupra omului au fost observate datorita expunerii accidentale a muncitorilor care lucreaza in productia de PCP si sunt urmatoarele: acnee, inrosirea pielii, boli respiratorii, modificari neurologice, dureri de cap, greturi si slabiciune.

Persoanele care nu sunt expuse la PCP la locul de munca s-au plans de simptome relativ nespecifice (dureri de cap, oboseala, pierderea parului, amigdalite etc.) dar nu s-a putut stabili o legatura cauzala cu PCP.