Arestul la domiciliu este una dintre modificarile care apar in noul proiect al codului de procedura penala. Propunerea se regaseste in proiectele de modificare a codurilor civil si penal si va fi discutata de viitorul Parlament, anunta Realitatea Tv. Arestul la domiciliu prevede ca inculpatul sa stea in propria lui casa pe o perioada stabilita de judecator. Orice pas facut in afara locuintei reprezinta o incalcare a masurii si se pedepseste. Inculpatii vor fi monitorizati prin GPS.

Arestul la domiciliu este un compromis intre interdictia de a parasi localitatea si cea de arest preventiv efectiv. Cei arestati la domiciliu pot sa-si desfasoare activitatile zilnice obisnuite, cum ar fi navigarea pe internet, cititul unei carti sau privitul la televizor, insa nu pot face niciun pas in afara locuintei.

Alte modificari din Codul Penal prevad ca limita de varsta de la care minorii raspund pentru faptele comise sa coboare de la 14 la 13 ani. Incestul devine infractiune si orice parinte care nu isi lasa copiii sa mearga la scoala risca inchisoarea. De asemenea, un inculpat care isi recunoaste vina va face mai putini ani de inchisoare.