Presedintele Consiliului judetean Teleorman, Liviu Dragnea, (vicepresedinte PSD) a fost pus sub invinuire de procurorii DNA intr-un dosar privind accesarea ilegala de fonduri europene. Potrivit unor surse judiciare, procurorii investigheaza presupuse ilegalitati comise in 2004, pe cand Liviu Drangea era la primul mandat de presedinte de Consiliu Judetean. Ancheta vizeaza modul in care CJ Teleorman a intocmit documentatia in vederea accesarii unui proiect in valoare de 4,5 milioane de euro pentru realizarea unui punct de trecere a frontierei peste Dunare. Liviu Dragnea sustine ca dosarul DNA reprezinta un atac de campanie din partea adversarilor politici.

Pe 27 octombrie, procurorii au declansat urmarirea penala impotriva liderului PSD Liviu Dragnea in baza legii privind prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie cu bani europeni. Legea prevede ca “folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.”

Este vorba de deschiderea unui punct de control al trecerii frontierei Turnu Magurele (Romania) si Nikopol (Bulgaria) si a Unitatii vamale “Turnu Magurele”. Proiectul este in valoare de 4,5 milioane de euro, din care fonduri europene in valoare de 3,3 milioane de euro, iar restul contributie a partii romane – adica 1,2 milioane de euro, dintre care 0,72 de catre Consiliul Judetean Teleorman si 0,48 , Consiliul Local Turnu Magurele.

Suspect de frauda cu banii UE

Initial, autoritatile locale au stabilit un amplasament pentru acest proiect situat perpendicular pe Dunare si au strans documentatia necesara pentru accesarea fondurilor europene prin Ministerul Integrarii, adica cele 3,3 milioane de euro, reprezentand o finantare PHARE 2002.

Ulterior, din pricina faptului ca primul amplasament era in litigiu, in sensul ca o parte era revendicat de societatea Turnu SA, s-a decis schimbarea amplasamentului prin rotirea cu 90 de grade fata de Dunare astfel incat noul amplasament este paralel cu fluviul.

Desi s-a schimbat amplasamentul, Consiliul Judetean Teleorman nu a reinnoit documentatia, ci a folosit-o pe cea veche, de la primul amplasament. Astfel in data de 23 martie 2004, CJ Teleorman a trimis documentatia (certificate de urbanism, autorizatie de constructie, alte avize si acorduri conform legislatiei) catre Minsterul Integrarii Europene prin adresa 1826, semnata de presedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea.

Procurorii sustin ca, in aceasta adresa, Dragnea a precizat ca documentatia este refacuta pentru noul amplasament, desi acest lucru nu era adevarat. In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii spun ca documentatia trimisa de Dragnea la MIE a fost “esentiala pentru aprecierea eligibilitatii proiectului si pentru stabilirea antreprenorului”. Pe baza acestei documenatii considerate inexacte si incomplete s-a realizat proiectul, s-a aprobat finantarea si s-au obtinut fondurile. Antreprenor a fost desemnat constructorul ARCOM SA - Antrepriza Româna de Construcţii-Montaj Bucureşti.

1 milion de euro pentru un feribot la mana a doua

In 2006 cotidianul Adevarul a dezvaluit si faptul ca, in cadrul aceleiasi investitii, autoritatile din Teleorman ar fi cumparat la un pret supraevaluat o amabrcatiune second-hand. Mai precis CJ Teleorman si Primaria Turnu Magurele aveau obligatia sa achizitioneze un feribot prin care sa se realizeze traversarea Dunarii.

CJ Teleorman a organizat in perioada 2004-2005 nu mai putin de sase licitatii esuate. Ulterior, feribotul a fost achizitionat prin negociere directa de la compania Verkehrsbetriebe Wesermarsch Gmbh. CJ Teleorman condus de catre Liviu Dragnea a achizitionat pentru suma de 775.000 de euro un vas fabricat in anul 1978, a carui resursa de functionare a expirat in august. Pentru aducerea vasului la Teleorman autoritatile ar mai fi platit nu mai putin de 282.199 de euro.

UE a cerut banii inapoi

Anul acesta Uniunea Europeana a notificat autoritatile romane ca trebuie sa returneze finanatarea PHARE acordata pentru proiectul de la Turnu-Magurele. Potrivit portalului afaceripublice.ro reprezentantii UE au solicitat returnarea sumei de 3,4 milioane euro, in contul finantarii PHARE pentru punctul de trecere a frontierei.

“UE a anuntat Romania ca, in acest caz, tara noastra are de inapoiat 3,4 milioane de euro, adica chiar mai mult decat cota de finantare cu care Comisia Europeana a intrat in proiect. Conform documentelor UE, motivul pentru care suma este considerata cheltuiala neeligibila o reprezinta niste “irregularities” din proiect”, se mai arata pe portalul afaceripublice.ro

Dragnea : ”Este un atac electoral”

Liviu Dragnea, care este presedinte PSD Teleorman si vicepresedinte al PSD central, sustine ca nu i-au fost prezentate oficial invinuirile din dosar dar considera demersul procurorilor anticoruptie drept un atac electoral din partea presedintelui Traian Basescu.

“Dosarul in cauza a fost inchis cu un an in urma si acum vad ca l-au reincalzit. Este vorba de un atac electoral. Cred ca cineva considera ca am devenit prea important”, a declarat Liviu Dragnea.

Cat despre acuzatiile din dosar acesta sustine ca nu a incalcat legea in nici un fel si ca investitia de la Turnu Magurele este in realitate un succes. “Banii ce reprezentau finantarea PHARE nu au trecut prin Consiliul Judetean, ministerul a facut platile. Investitia a fost inaugurata anul acesta si ea va dezvolta zona. In rest acuzatiile nu reprezinta altceva decat un atac de campanie”, a mai declarat Dragnea. Liderul PSD a mentionat ca este sigur ca procurorii DNA nu au nici un fel de probe incriminatorii.