Consiliul National de Integritate a decis sa solicite Senatului, a doua oara, revocarea mandatului detinut in cadrul consiliului de catre avocata Alice Draghici. In timpul sedintei, Draghici - care este reprezentantul PC in cadrul CNI - a izbucnit in plans. Printre lacrimi aceasta a declarat: “Imi pare rau pentru ce s-a intamplat. Pedepsiti-ma!”. Draghici este acuzata de Agentia Nationala de Integritate ca ar fi cerut unui inspector ANI sa inceteze cercetarile in cazul fostului senator PSD Serban Bradisteanu.

Consiliul National de Integritate a decis, joi, sa trimita pentru a doua oara o solicitare adresat comisiei juridice a Senatului prin care cere revocarea mandatului detinut in cadrul forului de catre avocata Alice Draghici (PC). Presedintele CNI, Nicu Marcu a precizat insa ca solicitarea are si un amendament. “Cerem Senatului, in speta comisiei juridice, sa revoce mandatului numai daca gaseste motive si argumente in acest sens”, a explicat presedintele CNI. Solicitarea de revocare a avocatei Draghici a fost generata de o alta cerere formulata de catre presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Catalin Macovei. Presedintele ANI spune ca Alice Draghici trebuie sa fie demisa din CNI deoarece aceasta a afectat integritatea inspectorilor agentiei.

Potrivit legislatiei, in urma solicitarii trimise la Senat de catre CNI, comisia juridica condusa de Norica Nicolai ar urma sa audieze din nou partile implicate respectiv presedintii CNI, ANI, respecit pe Alice Draghici. Ulterior comisia ar urma sa decida daca Alice Draghici este vinovata sau nu. Decizia finala fiind insa a plenului Senatului, care prin vot decide revocarea sau nu a mandatului detinut de catre Draghici.

Sa fie anchetata de PC

Membrii CNI s-au ferit in timpul sedintei sa se pronunte asupra cazului Alice Draghici. Chiar si presedintele consiliului a sustinut ca nu este in masura sa decida asupara revocarii mandatului acesteia. Alti membrii ai CNI au fost de parere ca demiterea sau revocarea mandatului detinut de catre Draghici ar reprezenta un abuz. “Nu exista argumente legale pentru revocarea mandatului. Cei care au numit-o aici ar trebui sa decida. Si cred ca ar trebui ca partidul pe care il reprezinta sa isi spuna parerea, dar nu noi”, a declarat Gyonkyke Bondi. Alti membri ai CNI au sustinut ca forul nu poate sa se pronunte nici macar public asupra vinovatiei sau nevinovatiei avocatei Draghici. “Nu ne putem noi pronunta asupra vinovatiei sau nevinovatiei unuia dintre membri si deci nu putem cere noi, Consiliul, revocarea doamnei Draghici", a declarat Mugur Jak Caracas.

“N-ati reusit sa ma faceti sa nu-mi mai placa de mine. Pedepsiti-ma”

Dupa ce fiecare membru CNI si-a exprimat opinia, Alice Draghici s-a adresat colegilor din Consiliu. Cu ochii inlacrimati, aceasta a declarat: “Imi pare rau pentru ce s-a intamplat. Nici nu stiti cat de rau imi pare ca s-a ajuns aici”. Avocata a suspinat pentru cateva secunde dupa care si-a inghitit lacrimile si a reluat atacul asupra reprezentantilor ANI: “Se doreşte cu orice preţ eliminarea mea din CNI de către agenţie. După prima decizie a Senatului eu mi-am văzut de treaba mea, însă ANI a continuat războiul. ANI m-a amendat, a lansat atacuri de presă şi a început verificarea averii mele. Se vrea foarte mult îndepărtarea mea”. Lacrimile au invadat din nou fata avocatei care a izbucnit in plans. Intre reprizele de lacrimi, Draghici a mai declarat: “Am multe defecte - o gura rea in primul rand, dar cu toate acestea n-ati reusit sa ma faceti sa nu-mi mai placa de mine. Pedepsiti-ma!”

La Senat cazul Draghici a fost tratat ca o simpla neintelegere

CNI este la a doua tentativa de a revoca mandatul avocatei Alice Draghici. La inceputul lunii octombrie, CNI a transmis o solicitare similara comisiei juridice a Senatului. Pe 7 octombrie, comisia a audiat reprezentantii CNI, ANI si pe Alice Draghici si a decis ca nu este cazul ca mandatul reprezentantului PC sa fie revocat. Presedintele comisiei, Norica Nicolai, a declarat la finalul audierilor ca nu se impune revocarea deoarece incidentul invocat de Catalin Macovei nu ar fi fost altceva decat o neintelegre minora.

Draghici a incercat sa opreasca o ancheta a ANI

Presedintele ANI, Catalin Macovei, sustine ca Alice Draghici a incercat in luna septembrie sa opreasca o ancheta a inspectorilor agentiei care viza averea fostului senator PSD Serban Bradisteanu. Alice Draghici este acuzata de inspectorul ANI, Ana-Luisa Badiu, ca in 11 septembrie i-ar fi cerut sa inceteze cercetarile in cazul Bradisteanu. “Am venit sa va transmit ca trebuie sa stopati verficarea averii domnului Bradisteanu”, i-ar fi spus Alice Draghici inspectorului ANI.

Potrivit reprezentantilor ANI, Draghici s-ar afla intr-o situatie de incompatibilitate, cel putin morala, deoarece este avocata lui Bradisteanu intr-un dosar penal in care fostul senator este acuzat de DNA ca ar fi luat o mita de 3,5 milioane de euro. Inspectorii ANI verifica in special acest aspect legat de averea fostului senator PSD. ANI a solicitat instantei, in luna septembrie, confiscarea averii nejustificate a medicului Bradisteanu, fiind vorba exact de suma pentru care este cercetat de catre DNA.