Perocurorul General, Laura Codruta Kovesi, a cerut joi revocarea din functie a procurorului Dan Voinea, cel care s-a ocupat de dosarele Revolutiei si Mineriadei, transmite Realitatea TV.

Procurorul general a reclamant deficiente majore in activitatea Sectiei Parchetelor Militare si incalcari grave ale procedurii penale. Kovesi a dat ca exemple dosarele Revolutiei si Mineriadei, care dupa 18 ani inca sunt nefinalizate.

Procurorulul general a mai spus ca dosarul Mineriadei, in care a fost cercetat Ion Iliescu pentru moartea si ranirea unor persoane in 13-15 iunie, ar fi stat 7 luni in nelucrare, inainte de a fi declinat procurorilor civili.

Sectia pentru procurori a CSM a decis, la finalul lunii decembrie a anului trecut, efectuarea controlului de fond la solicitarea procurorului general la Sectia Parchetelor Militare din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii si-a insusit, joi, cu majoritate de voturi, raportul de control la Sectia Parchetelor Militare, verificarile fiind cerute de procurorul general, dupa ce a dispus infirmarea rezolutiei de incepere a urmaririi penale pentru Ion Iliescu.

Dan Voinea este procuror militar din anul 1982. In perioada 1997-2000, Voinea a detinut sefia Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In decembrie 1989, a fost desemnat procuror in cazul procesului sotilor Ceausescu.