Istvan Haller, membru al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, a intrat in greva foamei solicitind Guvernului sa-si respecte obligatiile asumate in cazul Hadareni. Executivul trebuie sa acorde bani pentru constructia mai multor case si a unei hale industriale in Hadareni, localitate care acum 15 ani a fost teatrul unor confruntari intre romani si etnici rromi.

"Am fost mintiti. Guvernul a promis de mai multe ori ca isi va respecta obligatia asumata in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului, respectiv sa construiasca trei case pentru familiile ale caror locuinte au fost incendiate in timpul evenimentelor de la Hadareni, dar si a unei hale industriale, unde sa fie angajati oameni din zona", a declarat Istvan Haller pentru Hotnews.ro.

Haller acuza Guvernul ca intarzie de mai bine de trei ani sa aloce bani pentru punerea in aplicare a sentintei Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in cazul Hadareni, unde in 1993 a izbucnit un conflict intre locuitorii romani majoritari si cei de etnie rroma, in urma caruia patru persoane au murit, 14 locuinte au fost incendiate, iar alte patru au fost distruse partial.

Rromii din Hadareni au depus mai multe plingeri la CEDO, o parte dintre ei obtinind plata de daune pentru incalcarea unor drepturi. Valoarea despagubirilor este de circa 500 de mii de euro.

Alte persoane au ajuns la o solutie amiabila cu statul roman, care si-a asumat obligatia initierii unui amplu program pentru comunitatea din zona, care sa se desfasoare pina in 2010, conform publicatiei online Divers.ro. Pe 27 august, bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG) era suplimentat cu 2,16 milioane lei pentru finantarea in acest an a Programului de dezvoltare comunitara in localitatea Hadareni.

Acum, Istvan Haller spune ca Guvernul intarzie in mod voit sa utilizeze banii pentru investitii. 'Executivul a mai promis ca va rezolva problema de la Hadareni. Ultima data si-a asumat termenul de 15 decembrie, dar nici pina azi nu s-au demarat lucrarile. E imposibil ca pina atunci sa fie construite casele si hala", a spus Haller.

Secretarul de stat spera ca prin gestul sau sa sensibilizeze autoritatile si in cazul incidentelor de la Plaiesii de Sus si Casinul Nou, localitati unde au avut loc alte incidente inter-etnice si unde au fost incendiate 30 de case.

"Sunt decis sa nu renunt la greva foamei pina in momentul in care Guvernul nu aloca fondurile restante sau pina cind nu se sesizeaza Consiliul Europei, pentru a verifica cum respecta Romania implementarea unor decizii ale CEDO", a declarat Istvan Haller.