O publicatie de la Kiev sustine ca orice pretentii ale Romaniei asupra Insulei Serpilor "vor antrena recunoasterea imediata de catre Kiev a independentei Transnistriei, acest adevarat calcai al lui Ahile al diplomatiei romanesti". Potrivit Segodnia, pretentiile Romaniei "sunt inventate" iar autoritatile romane au pus ochii pe uriasele rezerve de petrol aflate sub Insula.

Informatia pe scurt:

  • Presa ucraineana sustine ca pretentiile Romaniei asupra Insulei Serpilor "sunt inventate"
  • Autoritatiile de la Bucuresti vor sa exploateze rezervele de petrol din zona
  • NATO si UE sustin Romania in disputa teritoriala cu Kievul

In timp ce Viktor Iuscenko o acuza pe premierul Iulia Timosenko de tradare nationala si sufera pentru “integritatea teritoriala” a indepartatei Georgii, o problema teritoriala cat se poate de reala, deloc inventata, se ridica in fata Ucrainei, scrie Segodnia.

Romania, continua publicatia, a pus ochii pe platoul continental din jurul Insulei Serpilor. Conducerea de la Bucuresti neaga faptul ca Insula este insula, iar conducerea de la Bucuresti o vede stanca "desi pe aceasta insula traiesc oameni".

Si chiar daca nu ar trai, unde-i diferenta? Mai sunt si insule nelocuite, precum cea pe care a ajuns Robinson Crusoe. Dar nimeni pana la „popularea ei” nu a pus la indoiala forma respectivului petec de uscat: ca este insula, o simpla limba de pamant sau doar o ridicatura.

"Se stie de mult ca pretentiile Romaniei sunt inventate", scrie publicatia ucraineana care continua "problema nu este bucata aia de pamant. Problema este ca Insula este punct central in fixarea apelor teritoriale, sub greutatea carora se afla uriase rezerve de petrol. Romania a pus ochii pe aceste bunuri straine, iar Iuscenko si ministrul afacerilor externe, in loc sa le arate recalcitrantilor vecini usa, au fost de acord sa se judece acest caz supt din deget la Curtea de justitie de la Haga".

Publicatia precizeaza ca "niciun stat care se respecta nu recunoaste acest „birou”.

"Iar Ucraina are suficiente parghii pentru a inchide gura lacoma a Bucurestiului. Ar fi suficienta simpla mentionare a scenariului conform caruia orice pretentii asupra platoului va antrena recunoasterea imediata de catre Kiev a independentei Transnistriei, acest adevarat calcai al lui Ahile al diplomatiei romanesti", scrie Segodnia.

NATO si UE sustin Romania intr-un caz de revizuire a granitelor Ucrainei

„In cazul crearii unui precedent odata cu un verdict al Curtii internationale de justitie favorabil Romaniei in chestiunea privind Insula Serpilor, vom avea, de fapt, alt precedent, pe baza caruia va apare posibilitatea unei redesenari pasnice a tuturor granitelor postbelice”, a declarat, pentru agentia de presa Regnume, politologul ucrainean Andrei Ermolaev.

„In plus, totul se va derula cu acordul tacit al tuturor aliantelor politice si militare. Faptul ca nici NATO, nici UE nu au adoptat o pozitie publica in privinta politicii Romaniei inseamna ca, de fapt, avem de a face cu o actiune constienta, bine gandita, imbracata in haine diplomatice impotriva Ucrainei. Iar Ucraina este tot un avanpost cum au fost, la timpul lor, practicile militare in Iugoslavia, cand in Iugoslavia au aparut cateva mici state nationale. Precedentul Kosovo a creat un precedent pentru aparitia statelor teroritoriale nenationale. Abhazia si Osetia de Sud au preluat „aceasta tendinta” – a estimat Ermolaev.

Potrivit spuselor sale, cu un patronat politic in clubul uniunilor transnationale, se deruleaza o revizuire a granitelor, teroriilor si resurselor ucrainene – este vorba inclusiv de modificarea datelor securitatii militare si de reviziuirea doctrinelor maritime. „In privinta pretentiilor Romaniei asupra Insulei Serpilor, se poate vorbi de diferite tipuri de politici imperialiste. Daca reactia Rusiei la evenimentele din Caucaz este una standard si a fost privita ca atentat la principiile acordurilor de la Helsinki, in cazul Insulei Serpilor vorbim de o tehnică mai moderna si mai complexa de daramare a acordurilor de la Helsinki si de la Yalta”, a subliniat politologul.

Ermolaev a afirmat ca, in cazul Insulei Serpilor, Ucraina s-a comportat ca un subiect slab. „Este acea situatie cand noi trebuia sa tragem toate clopotele si să cerem garantii pe baza principiilor de la Helsinki la nivelul ONU”, crede expertul. „Daca tribunalul de la Haga va lua o hotarare in favoarea Romaniei, va fi o crima juridica, pentru ca instanta va anula prin decizia sa intelegerile politice ale tarilor dupa cel de-al doilea razboi mondial”, este convins Ermolaev.