Autoritatile au instituit codul rosu pentru raul Prut, sector amonte acumularea Stanca Costesti, si au extins avertizarea pe Siret, pe sectorul amonte statia hidrologica Nicolae Balcescu si pentru raurile din bazinul hidrografic Suceava amonte statia hidrologica Tibeni.Avertizarea este valabila pana duminica, ora 16:00.

Codul rosu se mentine pe raul Suceava, sector aval statia hidrologica Tibeni, la confluenta cu Siretul.

In bazinele hidrografice mentionate se vor produce cresteri importante de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de pericol.

Institutul National de Hidrologie mentine codul portocaliu pentru raul Siret, sector aval confluenta cu raul Moldova – statia hidrologica Dragesti, si pentru raurile din bazinele Viseu, Iza, Tisa, Moldova, Jijia, Baseu, Bahlui, aferente judetelor Maramures, Suceava, Botosani, Iasi si Bacau. In bazinele hidrografice mentionate se pot produce cresteri importante de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de inundatie.

Se mentine codul galben pe raurile Somesul Mare, Moldova (curs inferior), Bistrita (curs superior si mijlociu), Barlad si pe cursurile inferioare ale Jijiei si Bahluiului din judetele Bistrita Nasaud, Suceava, Neamt, Iasi si Vaslui. In bazinele hidrografice mentionate se pot produce cresteri rapide de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie.

Barajul de la Horodnic, depasit de debitul mare al apei

Barajul de la Horodnic nu mai face fata debitului mare al apei, iar daca cedeaza, localitatile Horodnic, Fratautii Vechi si o parte din Radauti, aflate in calea viiturii sunt in pericol, a declarat, la Antena3, subprefectul judetului Suceava, Orest Onofrei.

In prezent, barajul nu a cedat, dar apa trece peste dig, a precizat Onofrei. Este vorba de 500.000 de metri cubi de apa care, "daca merg la vale, vor crea probleme mari", a spus el.

"Speram sa nu se intample o nenorocire, pentru ca lucrurile stau foarte grav", a afirmat Onofrei, adaugand ca, in prezent, ploaia a incetat.

Mai multe localitati, printre care Putna si Sucevita, sunt complet izolate.

Presedintele Traian Basescu ar putea ajunge, in aceasta dupa-amiaza, in judetul Suceava.