Guvernul s-ar putea prezenta saptamana aceasta in fata sindicatelor cu varianta finala a Legii privind retrocedarea patrimoniului sindical. Intr-un an electoral, cele 500 de milioane de euro cat se estimeaza ca valoreaza ce a mai ramas din patrimoniul fostului UGSR, ar putea pune frana miscarilor de protest anuntate de sindicalisti. Proiectul elaborat de Ministerul Muncii a fost finalizat in urma cu un an, dar nu a fost inca inclus pe ordinea de zi a sedintelor de guvern. Sindicalistii din CNSLR Fratia, Cartel Alfa, BNS, CSDR si Meridian ar deveni proprietari cu drepturi depline ai bazelor sportive, caselor de odihna si tratament, sediilor, caselor de cultura si cluburilor sindicale care nu au fost inca instrainate. Retrocedarea va fi facuta de o comisie interministeriala, nu de instantele de judecata.

Potrivit documentului, singura conditie pentru a putea revendica ce a mai ramas din patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania este ca toate confederatiile sindicale recunoscute ca reprezentative la nivel national sa constituie Uniunea Nationala pentru Preluarea Patrimoniului Sindical (UNPPS) si, in termen de 12 luni sa formuleze toate cererile de intrare in posesie.

Legea prevede retrocedare in natura in cazurile in care cladirile mai exista si masuri reparatorii prin echivalent daca acestea au fost demolate sau au fost modificate in asa fel incat suprafata le-a fost cel putin dublata.

Liber la vanzare

Desi in general patrimoniul sindicat este netransmisibil, deci nu poate fi scos la vanzarea, legea elaborata de guvernanti nu interzice acest lucru. Ba mai mult, prevede ca, in cazul instrainarii cladirii, daca terenul nu este in proprietatea sindicalistilor, dreptul de folosinta gratuita a acestuia inceteaza. Mai prevede, de asemenea ca, in cazul in care in imobile functioneaza institutii sanitare sau de invatamant, destinatia trebuie mentinuta maximum 5 ani de la intrarea in posesia UNPPS.

Diferenta fata de situatia actuala este, astfel, una esentiala: o data deveniti proprietari peste toate acestea, sindicalistii vor putea sa vanda imobilele sau sa le inchirieze dupa bunul plac. Marius Petcu, liderul CNSLR Fratia, a afirmat insa ca nu este in interesul confederatiilor sa ia asemenea masuri. "E prea sensibil domeniul asta ca sa ne putem baga in asa ceva. Noi nu vrem sa le avem in proprietate pentru a le vinde, ci pentru a stabili dupa atatia ani succesorul UGSR, pentru ca am ramas ultima tara care nu a clarificat situatia patrimoniului sindical", a declarat Petcu pentru HotNews.ro. El a mai precizat ca nu-si aminteste nicio intalnire cu membri ai Cabinetului in care sa nu se fi pomenit subiectul retrocedarii patrimoniului sindical.

Retrocedare politica

Documentul aflat acum la Cancelaria primului ministru prevede ca retrocedarea nu va fi facuta de instantele de judecata, ci de o comisie formata din presedintele Autoritatii Nationale pentru Restitutirea Proprietatilor si reprezentanti ai ministerelor Justitiei, Economiei, Internelor si ai Secretariatului General al Guvernului. Aceasta va decide cu votul majoritatii si va functiona pana la solutionarea tuturor cererilor depuse de UNPPS. Cei care fac parte din comisie vor primi o indemnizatie reprezentand 50% din salariul de baza.

Marius Petcu a declarat pentru HotNews.ro ca sindicatele au o evidenta exacta a bunurilor ce intrau in patrimoniul UGSR, dar ca acum nu se mai stie cu exactitate ce mai poate fi obtinut prin revendicare. Noua lege elaborata de guvern prevede ca in locul imobilelor care au fost deja instrainate pe cale legala, sindicalistii sa obtina masuri reparatorii in echivalent.

Bunuri de valoare mare

Cea mai importanta parte a bunurilor sindicalistilor o reprezinta bazele sportive si casele de odihna si tratament, casele de cultura si cluburile sindicale. Cele peste 400 de apartamente, garsoniere, garaje si boxe au fost vandute in ultimii 18 ani tot de sindicalisti, desi acestia aveau doar drept de administrare, nu si de proprietate. Au mai ramas insa aproape toate cele 51 de case de cultura, 19 cluburi sindicale, 17 case de odihna si tratament, 34 de sedii si cele 344 de baze sportive. Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, estima, la momentul dezbaterii publice a proiectului, ca valoarea totala a acestora este in jur de 500 de milioane de euro.

Patru din cele cinci sindicate reprezentative administreaza in acest moment toate casele de odihna care au fost ale UGSR. CNSLR Fratia, Cratel Alfa, BNS si CSDR detin SC Sind Romania SRL, societatea care raspunde de activitatea turistica si de tratament. Potrivit datelor facute publice pe site-ul Ministerului Finantelor, Sind Romania avut in 2005 un capital total de aproape 800 de miliarde de lei vechi, o cifra de afaceri de aproape 900 de miliarde de lei vechi si un profit net de peste 83 de miliarde de lei.

Administrarea si veniturile din Sind Romania sunt impartite de cele 4 mari sindicate potrivit unui algoritm stabilit in functie de numarul de aderenti. Astfel CNSLR Fratia ia 35%, Cartel Alfa - 28%, iar BNS si CSDR cate 17,5%.

Liniste electorala

Cu o lege pregatita de aproape un an, Guvernul poate incerca acum sa-si cumpere linistea in a doua jumatate a unui an electoral. Surse din apropierea Executivului au declarat pentru HotNews.ro ca ministri ar putea avea o prima discutie de principiu pe tema retrocedarii patrimoniului USGR in sedinta din aceasta saptamana. Astfel, la urmatoarea intalnire cu sindicalistii, ce ar putea sa aiba loc joi, acestora li se va prezenta varianta finala a legii, in speranta ca va fi o oferta indeajuns de atragatoare pentru ca muncitorii sa renunte la solicitarea de majorare a salariului minim pe economie.