Astazi este Ziua Internationala a Copiilor Disparuti. Evenimentul este marcat si in Romania, prin spectacole de teatru, pantomima, un concurs de grafitti si desene pe asfalt, in Oraselul Copiilor din Capitala, organizator fiind Organizatia Salvati Copiii, cu sprijinul Unicef Romania, anunta Antena 3. Organizatorii isi propun sa traga un semnal de alarma in legatura cu disparitia, rapirea sau exploatarea sexuala a copiilor, mai ales ca fenomenul ia proportii pe zi ce trece si in Romania. Numai anul trecut, in tara noastra au fost semnalate peste 3.000 de cazuri de copii disparuti.

  • 96% pleaca singuri de acasa

Potrivit datelor Inspectoratului General de Politie, in ultimul an au fost semnalate 3.285 de cazuri de dispartitii de copii, insa s-a constatat ca 96% dintre copiii disparuti pleaca voluntar de acasa. Majoritatea copiilor care au decis sa plece de acasa au varste cuprinse intre 11 si 18 ani, scrie Mediafax.

Specialistii au stabilit ca 3,5 la suta din cazurile sesizate reprezinta disparitii accidentale si 1,5 la suta disparitii ingrijoratoare, cauzate de agresiuni, rapiri, sechestrari sau exploatari sexuale.

  • Cauze si solutii

Seful Serviciului Urmariri din cadrul Directiei de Investigatii Criminale, Adrian Dumitrescu, afirma ca sunt sase tipuri de situatii care duc la disparitii de copii: parasirea voluntara a domiciliului sau a centrelor de ocrotire, ratacirea - caracteristica in special copiilor mici, alarmari nejustificate cauzate lipsei de comunicare, producerea unor accidente (inec, caderi in puturi, rape, accidente de masina), agresarea copiilor cu diverse scopuri (rapire, sechestrare, traficare) sau luarea unui copil de catre un parinte fara consimtamantul celuilalt sau fara sa anunte centrul de ocrotire.

Printre solutiile propuse se numara si sanctionarea contraventionala a persoanelor care accepta gazduirea unor copii sau angajarea sezoniera a acestora, fara a se informa in prealabil cu privire la circumstantele plecarii lor de la domiciliu si fara a informa politia si apartinatorii legali, supravegherea de catre politie a persoanelor din raza de competenta, cunoscute cu dezechilibre mentale sau a persoanelor eliberate din penitenciare cu antecedente de acte violente impotriva minorilor, precum si informarea parintilor de catre psihologii si consilierii scolari cu privire la riscurile pentru dezvoltarea mentala a copiilor lor.