Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat joi, la a patra incercare, abrogarea unei hotarari din 1997, care acorda in folosinta gratuita 3 hectare de teren in mijlocul Capitalei. Tot joi, consilierii au fost de acord ca o parte din acest teren, 2,4 hectare, sa fie cedata catre sapte institutii ale statului, pentru construirea de birouri. Terenul recuperat de municipalitate a fost cedat pe vremea lui Viorel Lis, printr-o intelegere care face referire la construirea unui centru universitar, dar care nu cuprinde niciun termen de executie.

Institutiile care vor beneficia de cele 2,4 hectare de teren sunt Ministerul Muncii, Curtea Constitutionala, Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Potrivit hotararii aprobate joi de consilierii locali, de cea mai mare suprafata vor beneficia Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu 4300 mp, si de Consiliul Superior al Magistraturii, cu 4200 mp. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justiei si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare au primit cate 3500 mp, in timp ce Ministerul Muncii si Curtea Constitutionala cate 3000. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor isi va ridica sediul pe 2000 mp.

Terenuri cedate pe promisiuni

In 1997, primarul de atunci, Viorel Lis, le-a promis consilierilor facilitati in cadrul complexului ce urma sa fie construit, astfel ca acestia au dat aproape sase hectare fundatiei care patroneaza Universitatea "Spiru Haret". Acum mai bine de un an instanta a retrocedat 243 de metri patrati dintr-una dintre parcelele in cauza, pe care nu s-a construit nimic in 10 ani, dar consilierii nu au reusit decat acum sa aprobe anularea hotararii.

Potrivit proiectului depus in 1997 de Fundatia Romania de Maine, pe cele mai bine de trei hectare ar fi trebuit sa se construiasca Complexul Universitar si Cultural al Fundatiei Romania de Maine. Acesta ar fi cuprins printre altele, un campus universitar si o clinica medicala.

In schimbul acordarii dreptului de folosinta gratuita pe 99 de ani, reprezentantii Fundatiei au promis consilierilor locali ca vor asigura municipalitatii „facilitati de cazare, centru de conferinte, burse, asistenta medicala”, potrivit Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 199/27 noiembrie 1997.

Din pacate, fiind vorba despre dare in folosinta gratuita, fundatiei nu i-au fost impuse niciun fel de termene limita, stabilindu-se, doar, ca la fiecare sfarsit de an, sa prezinte un raport privind stadiul utilizarii terenului.

Surpinzator, acordarea celor peste trei hectare s-a realizat in ciuda faptului ca, tot in 1997, Viorel Lis semnase un titlu de proprietate pentru o persoana care recuperase prin instanta 243 mp din acel teren.

Mostenitorii respectivului proprietar au apelat din nou la instanta pentru a pune in aplicare decizia din primul proces si au avut castig de cauza printr-o sentinta definitiva si irevocabila pronuntata in decembrie 2006.