Globalizarea, capitalismul, organizatiile financiare sau razboiul au in mod traditional opozanti. In ultimii ani, aproape nu exista reuniune internationala importanta care sa nu fie insotita de demonstratii din partea pacifistilor, a sustinatorilor stingii sau ai socialismului, a skin-heads sau a anarhistilor, adica a unor grupuri mai mult sau mai putin organizate, ori unite de o ideologie comuna. Nici reuniunile la virf ale Aliantei Nord-Atlantice (NATO) nu au fost ocolite de proteste, care insa nu s-au soldat cu victime sau raniti grav. Ceea ce se intampla in aceste zile la Bucuresti, cu incercari de organizare a unor proteste anti-NATO si interventii in forta ale politiei, respecta acelasi scenariu, e drept ca la o scara mai mica.

Grupul celor mai puternic industrializate opt state din lume (G8). Organizatia Mondiala a Comertului. Conferintele Bancii Mondiale. Reuniuni la virf ale Uniunii Europene. Dar si summituri NATO. Cam acestea sunt ocaziile in care se inregistreaza proteste sau confruntari intre autoritati si demonstranti, ce se termina cel mai adesea cu retineri, arestari, protestatari batuti sau politisti loviti. Si totusi, mai ales in urma masurilor de securitate suplimentare, reuniunile Aliantei Nord-Atlantice sunt cele in care se inregistreaza demonstratiile cele mai lipsite de impact sau cu cit mai putine "victime colaterale".

Protestele anti-NATO incep mai ales dupa interventia aeriana a Aliantei in Serbia, din 1999. S-au inregistrat astfel ample manifestatii nu doar la Belgrad sau in alte localitati din Serbia ci in multe alte orase din intreaga lume, incluzind aici fie capitale occidentale (unde protestele au fost de mai mica amploare), fie din tari care au sustinut regimul lui Slobodan Milosevic (Rusia, China etc). Aceste proteste au constat mai ales in demonstratii si mitinguri, autorizate cel mai adesea, si de aceea ele nu s-au soldat cu confruntari intre politie si demonstranti.

O noua serie de proteste contra Aliantei Nord Atlantice se inregistreaza incepind din 2001, odata cu interventia militara a NATO in Afganistan. Proteste si demonstratii s-au desfasurat astfel in numeroase tari arabe, dar si occidentale, organizate mai ales de militanti anti-razboi.

Intalnirile NATO la nivel inalt au reprezentat ocazii speciale de confruntari intre politie si demonstrantii anti-NATO.

20-21 noiembrie 2002. Summit al Aliantei la Praga, unde au fost prezenti 46 de sefi de stat, 2500 de delegati, circa 3000 de jurnalisti. Dincolo de scena oficiala s-au "confruntat" insa si 12.000 de forte de ordine si aproape 4.000 de protestatari. Acestia din urma au organizat o "Saptamina a actiunilor si demonstratiilor" in care au incercat sa isi arate opozitia fata de razboi. Pe 21 noiembrie, citeva mii de oameni (estimarile variaza intre 1.200 si 4.000) au organizat un mars in jurul centrului de conferinte si timp de trei ore au purtat pancarte, steaguri negre si au strigat lozinci anti-NATO. Nu s-au inregistrat confruntari.

Diferite miscari anarhiste au organizat la rindul lor intalniri si forme mai reduse de protest, care au dus doar la confruntari minore cu politia. Protestarii au acuzat insa masurile exagerate de protectie (controale exagerate la granita, numerosi politisti pe strazi, mobilizarea unui numar exagerat de luptatori anti-tero etc), faptul ca au fost in permanenta sub supraveghere si ca in mass media s-a dus o campanie continua de denigrare a imaginii lor. In timpul summitului, Praga a parut un oras aproape pustiu, circa 400 de mii de oameni preferind sa plece din capitala.

28-29 iunie 2004. La Istanbul, al 17-lea summit al NATO cu participarea a numerosi sefi de stat si de guvern. Cum autoritatile turce se temeau de atacuri teroriste, masurile de securitate au fost extreme. Cu toate acestea, mai multe mii de protestatari din intreaga lume s-au strins la Istanbul pentru a protesta fata de "politica militarista a SUA si a NATO". In lunile de dinaintea summitului, politia turca a arestat 16 persoane sub suspiciunea de organizarea de atentate, au confiscat arme, explozivi si materiale de propaganda ale grupului islamic radical Ansar al-Islam.

Pe 16 iunie au fost arestate 40 de persoane care participau la un protest anti-NATO. iar pe 21 iunie politia a utilizat tunuri de apa si gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de activisti ce baricadasera mai multe strazi din Istanbul si aruncau cu coctailuri Molotov. O mare manifestatie de protest a avut loc la Ankara, pe 27 iunie, cu ocazia prezentei acolo a presedintelui american George Bush. Protestele au continuat si in zilele summitului, politia reusind cu greu sa opreasca un grup de circa 2000 de oameni ce demonstrau la circa 3 km de locul de desfasurare a summitului. Cel putin 30 de persoane, inclusiv 5 politisti, au fost raniti in urma confruntarilor. Intr-un protest separat, mai multi activisti Greenpeace s-au legat cu lanturi de un pod peste Bosfor, afisind totodata o pancarta in care cereau NATO sa renunte la folosirea bombelor.

O serie de proteste au avut loc si in timpul mitingului informal, ce se desfasoara anual, organizat de NATO la Oslo, intre 26-27 aprilie 2007.

Demonstratii anti-NATO au avut loc la inceputul acestui an la Simferopol (vezi video) dar si la Kiev pe 31 martie, in timpul vizitei presedintelui George Bush in Ucraina.