Premierul Calin Popescu-Tariceanu considera ca Summitul NATO de la Bucuresti trebuie sa confirme asteptarile tarilor din Balcani si din regiunea Marii Negre privind apartenenta la spatiul de securitate transatlantic.

UE si NATO trebuie sa aiba principalul rol in ancorarea tarilor din Balcani si regiunea Marii Negre in spatiul de securitate si de valori nord-atlantice, a spus premierul Tariceanu in discursul sustinut la The Bucharest Conference, organizata de German Marshall Fund.

Summitul NATO este ocazia potrivita de a raspunde asteptarilor pe care le au aceste tari, de a arata interesele privind securitatea acestor regiuni si puternicul angajament politic pe care si-l ia Alianta, a declarat premierul. "Extinderea umbrelei NATO asupra tarilor din Balcani si din regiunea Marii Negre va intari reformele democratice, stabilitatea economica si sociala si optiunile democratice ale acelor tari", a opinat Tariceanu.

El a reiterat pozitia Romaniei de sprijin a integrarii tuturor celor trei tari candidate. "Speram de asemenea ca Ucrainei si Georgiei le va fi oferita o relatie mai apropiatasi mai puternica cu NATO", a spus premierul, fara a exprima clar acordarea Membership Action Plan, asa cum a facut-o fara echivoc presedintele Basescu luni.

Un semnal clar asupra legaturilor mai stranse cu NATO trebuie dat Bosniei-Hertegovina, Muntenegrului si Serbiei, iar Moldova, Armenia, Azerbaidjan si tarile din Asia Centrala ar trebui sa aiba o forma de cooperare mai dezvoltata cu Alianta.

Calin Popescu-Tariceanu crede ca NATO trebuie sa reconfirme importanta regiunii Marii Negre pentru securitatea euro-atlantica.

Summitul NATO ar trebui sa aduca primele rezultate privind securitatea energetica

"NIciunul dintre noi nu are indoieli ca amenintarile la adresa securitatii energertice si a infrastructurii sunt amenintari la adresa functionarii societatilor noastre", le-a spus premierul Tariceanu participantilor la conferinta organizata de German Marshall Fund.

De la Summitul de la Riga, din 2006, expertii NATO cauta modalitati in care abordeze securitatea energetica, iar acum, la Bucuresti, se asteapta primele rezultate in acest sens. "Aceste rezultate pot constitui baza unui concept strategic privind securitatea energetica si nevoia protectiei infrastructurii", a spus premierul Tariceanu.

El a sublinit din nou nevoia Europei de a avea o abordare coerenta a acestei chestiuni, de a-si diversifica si securiza sursele de energie, furnizorii si coridoarele de transport.

Aceste obiective ar putea fi realizate, potrivit lui Tariceanu, prin extinderea cooperarii la Marea Neagra si accentuarea parteneriatului euroatlantic cu statele Asiei Centrale.