Romanii care vor de-acum sa calatoreasca in Africa de Sud pot sa isi ia viza de la Bucuresti si nu de la Budapesta ca si pana acum. Africa de Sud si-a redeschis reprezentanta diplomatica in Romania, iar sectia consulara va incepe eliberarea de vize de marti, 12 martie. O viza turistica sau de afaceri costa 43 de euro.

Acesta este efectul imediat al deschiderii Ambasadei la Bucuresti, potrivit directorului general al Departamentului de relatii Externe din Africa de Sus, Nyanda Ntsaluba. "Pana acum, vizele pentru cetatenii romani au fost emise de Ambasada Africii de Sud din Budapesta, ceea ce implica niste cheltuieli suplimentare si depunerea actelor cu o luna inainte de inceperea calatoriei.chiar si in aceste circumstante, Ambasada Africii de Sud de la Budapesta a emis 1156 de vize in 2006 si 1125 in 2007 pentru cetatenii romani", a spus luni reprezentantul sud-african la redeschiderea misiunii diplomatice.

Ambasadorul sud-african, Duduzile Moerane-Khoza, a adaugat ca inca de marti sectia consulara va putea elibera vize pentru cetatenii romani.

Reprezentanta diplomatica sud-africana s-a redeschis dupa zece ani la Bucuresti. Romania si Africa de Sud au stabilit relatii diplomatice in noimebrie 1991, iar in iunie 2008 si-a inchis Ambasada, din nevoia de a reloca resursele umane in misiuni diplomatice pe continentul African, acolo unde era mai putin reprezentata. Totusi, Romania si-a mentinut ambasada la Pretoria si un consulat general la Cape Town, in conditiile in care in Africa de Sud exista o comunitare romaneasca de aproximativ 3000 de persoane.

Ursus, cea mai mare investitie sud-africana in Romania

Misiunea ambasadei este de a contribui la dezvoltarea relatiilor economice romano-sud-africane. Potrivit datelor furnizate de Ambasada, valoarea schimburilor comerciale dintre Africa de Sud si Romania a fost, in perioada ianuarie-noiembrie 2007, de 75,8 milioane de dolari.

Africa de Sud a exportat bunuri in valoare de 65,06 milioane de dolari, in timp ce valoarea exporturilor romanesti a fost de 10,74 de milioane de dolari. Aceste cifre reprezinta o crestere de 1355 fata de perioada similara a anului 2006. Romania importa minereu de fier, produse chimice, minerale si fructe, dar si vinuri sud-africane,. care au inceput recent sa intre pe piata romaneasca.

"Cea mai mare ionvestitie sud-africana in Romania este Ursus, dar ne asteptam ca ea sa fie urmata de altele. Ambasada incurajeaza investitorii sud-africani si lucreaza in stransda cooperare cu Camera de Comert din bucuresti", a spus ambasadorul Duduzile Moerane-Khoza.