In urma intilnirii dintre Ministerul Educatiei si reprezentantii BOR si ai altor culte recunoscute in Romania, s-a convenit de principiu ca religia sa fie obligatorie atit in cursul primar, cit si cel gimnazial. Purtatorul de cuvint al BOR, preotul Constantin Stoica, a precizat ca se va discuta ca aceasta prevedere sa fie inclusa in Legea invataminului. Reprezentantii Ministerului au pledat pentru obligativitatea religiei si in invatamintul liceeal. Constantin Stoica a precizat ca de la 16 ani elevii vor fi cei care vor decide daca studiaza sau nu religia.

Reprezentantii cultelor religioase care au participat la consfatuirea de vineri, de la Palatul Patriarhiei, au luat act "cu bucurie" de faptul ca Ministerul Educatiei sustine mentinerea religiei ca parte a trunchiului comun in liceu.

In mesajul comun se precizeaza ca educatia religioasa corespunde principiilor si obiectivelor psiho-pedagogice, avind in vedere rolul formativ al orelor d ereligie.

Sevetlana Preoteasa, secretar de stat in Ministerul Educatiei, a precizat ca "religia trebuie sa fie privita nu ca ceva impus, ci necesar", argumentind cu cresterea violentei "pe strada si in scoli", si cu faptul ca, totusi, copilul, impreuna cu parintii pot opta si pentru ore alternative religiei, cum ar fi istoria artei sau a muzicii.

" Copilul si parintii isi pot da asentimentul la participarea la ora", a spus Svetlana Preoteasa. Ea a dat asigurari ca se va tine cont de cultul la care elevul apartine.

Patrirahul Daniel a propus la consfatuirea de vineri ca in fiecare scoala sa fie amplasate panouri cu simboluri religioase ale tuturor cultelor si religiilor din Romania.

Purtatorul de cuvint al Patriarhiei a spus ca reprezentantii cultelor religioase au "subscris" curentului european care recomanda ca decizia de pastrare a simbolurilor religioase in scoli sa fie luata la nivel de comunitate.