Cercetatorii britanici de la Universitatea din Newcastle sustin ca au pus la punct un medicament revolutionar care poate preveni cancerul la san, in cazul femeilor care au avut in familie cazuri de cancer mamar, informeaza Dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Administrat regulat femeilor care au in familie cazuri de cancer mamar, medicamentul ar actiona efectiv ca un "vaccin", prevenind dezvoltarea bolii. Medicamentul ar putea fi disponibil pe piata in cel mult 10 ani, si nu are efectele secundare intalnite, de obicei, la medicamentele anti-cancer: dureri, greturi sau caderea parului.

Medicamentul, care ataca tumorile provocate de defecte genetice, ar putea fi util femeilor care sunt purtatoare de gene ce provoaca aparitia cancerului la san.

In prezent, multe dintre femeile care au mostenit genele defecte aleg sa faca mamectomie - extirparea glandei mamare - pentru a preveni raspandirea cancerului.

Cercetatorii spera ca acest "vaccin" sa fie disponibil pe piata in cel mult 10 ani.

Genele defecte BRCA, transmise de la mama la fiica, sunt responsabile de aproximativ 2.000 dintre cele 44.000 de cazuri de cancer la san diagnosticate anual in Marea Britanie. Femeile purtatoare ale acestor gene au probabilitatea de 85% de a dezvolta boala, de 8 ori mai mare decat femeile care nu au avut astfel de cazuri in familie.