Care este viata pacientilor din spitalele romanesti? Cum arata salonul in care ai fost internat tu, un membru al familiei tale sau un prieten? Sunt sau nu supraaglomerate spitalele din Romania? Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat intr-un interviu HotNews.ro – BBC ca situatiile in care pacientii stau cate doi in pat sunt cazuri izolate, nu o regula. Care este adevarul? Pornind de la o experienta personala, jurnalistul Cristian Sutu a avut, pe blogul sau, initiativa realizarii unui album foto pentru ministrul Nicolaescu. HotNews.ro se alatura campaniei si te provoaca la completarea albumului. Trimite poze din spitalele romanesti la adresa redactie[at]hotnews.ro sau la cristian[at]sutu.ro

Iata pasajul din interviul HotNews.ro-BBC care a declansat dezbaterea despre situatia pacientilor nevoiti sa imparta patul de spital cu alt bolnav:

Rep: Sa presupunem ca, Doamne fereste!, domnule ministru, va internati intr-un spital din Romania ca un cetatean de rand. Vi se spune ca trebuie sa stati doi in pat. Stati?

EN: Depinde.

Rep: De cine depinde?

EN: Depinde de foarte multe lucruri, pentru ca aici lucrurile nu sunt atat de simple cum vi se par. Ele sunt mai complicate putin. Sunt oameni care ajung la spital pentru ca intr-adevar trebuie sa ajunga la spital. Sunt oameni care vor sa ajunga la spital cand vor ei. Nu cand le spune medicul. Si atunci accepta toate aceste conditii. Mai sunt perioade cand, de exemplu, sunt multe viroze. Sectiile de boli infectioase sunt dimensionate pentru situatii normale, pentru situatii, sa spunem, de medie de criza de viroza, sau de alta boala transmisibila. Daca se intmapla sa fie o epidemie de viroze si oamenii ajung in spital, sigur ca la un moment dat ajung sa fie doi, trei in pat.

Rep: Sa stiti ca si inainte de epidemia de viroze se intampla asta si avem foarte multe reclamatii chiar din partea cititorilor HotNews.ro, care au reclamat ca regula, daca vreti, aproape, in spitalele romanesti.

EN: Eu nu va inteleg, unde vreti sa duceti discutia, dar refuz o asemenea atitudine, deci o refuz, pentru ca n-aveti dreptate si pentru ca sunteti tendentios. Fara nici un fel de discutie. Pentru ca in Romania exista niste paturi care sunt normate dupa foarte multe criterii corecte si obiective.

Rep: Nu se sta doi in pat?

EN: Se sta in pat in situatii de criza, de epidemii sau de alte probleme, dar nicidecum ca este regula generala. Daca vreti sa insinuati asta, gresiti. Sunteti pe un drum fals, si nu este corect si nu este adevarat. Si va rog sa-l dovediti. Altfel e usor sa spui din doua cazuri. Din trei exceptii, din noua exceptii.

Rep: Avem la telefon un medic rezident in Romania, in Bucuresti, domnul Paul Ionescu. Se sta, domnule Ionescu, doi in pat in spitalele din Romania sau nu?

EN: Dansul lucreaza intr-un spital, nu lucreaza in toate spitalele din Romania. Regret ca puneti o asemenea intrebare tendentioasa si, dupa opinia mea, manipulatoare.

Rep: Va ascult, domnule Ionescu.

PI: Intr-adevar, exista spitale in care sunt doi pacienti intr-un singur pat, insa eu pe aceasta cale as dori sa-l felicit ca este primul ministru al Sanatatii care a incercat sa faca o reforma, deci trebuie sa dam Cezarului ce este al Cezarului. Ce-i drept, este o reforma insuficienta si probabil nu a fost aplicata in toate spitalele. Eu, ca medic rezident in anul V, am un salariu de 8.200.000 lei vechi pe luna.