Florin Sandu, director general al SC Modern Calor SA Botosani, societate cu capital integral de stat, este urmarit penal de procurorii anticoruptie pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, marti, in acelasi dosar mai sunt cercetati, pentru abuz in serviciu sau complicitate, patru inculpati cu functii de conducere in cadrul aceleiasi societati de termoficare, precum si doi reprezentanti reprezentanti ai SC Elsaco Electronic SRL.

"La data de 19 iunie 2013, intre SC Modern Calor SA (societatea de termoficare din Botosani) si o asociere de firme al carei lider era inculpata SC Elsaco Electronic SRL, a fost incheiat un contract de mentenanta a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare). Contractul a fost incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice si la un pret supraevaluat, documentul respectiv fiind semnat si de inculpatul Sandu Florin, in calitate de director general al SC Modern Calor SA Botosani", se precizeaza in comunicat.

Conform aceleiasi surse, asocierea reprezentata de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilitatile tehnice de a presta acest gen de servicii, astfel ca a subcontractat serviciile de mentenanta respective la un pret mai mic decat cel care urma sa ii fie platit de catre beneficiarul final, SC Modern Calor SA. Societatea care a efectuat in realitate serviciile de mentenanta era aceeasi care furnizase modulele de cogenerare, fiind autorizata de producatorul modulelor sa presteze activitati de service pe teritoriul Romaniei.

"In acelasi context, in perioada 21 iunie - 15 octombrie 2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis trei facturi fiscale, aferente serviciilor de mentenanta prestate in perioada 16 noiembrie 2012 - 30 iunie 2013, in valoare de 1.156.525 lei fara TVA, care au fost acceptate la plata de catre inculpatii Sandu Florin, Diaconu Ion si Agapie Denisia-Paula, desi serviciile respective nu fusesera prestate in realitate (existand o discrepanta evidenta intre perioada prestarii serviciilor facturate si data intrarii in vigoare a contractului)", se mai mentioneaza in comunicat.

Potrivit procurorilor, la aprobarea la plata a celor trei facturi au contribuit Claudiu-Mihai Ursache - care a acordat viza de control financiar preventiv si Cristian Puflea - care a confirmat realitatea serviciilor prestate. Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu de 2.364.449 de lei in patrimoniul SC Modern Calor, suma care reprezinta in acelasi timp un folos necuvenit pentru asocierea de firme al carei lider era SC Elsaco Electronic SRL.