UE va cheltui 1,1 milioane de euro pentru instruirea unor diplomati in monitorizarea stirilor false, pe fondul unei agitatii in crestere a propagandei rusesti. Fondurile, precum si masurile conexe in valoare de 3,8 milioane de euro, vor fi stampilate de statele membre si Parlamentul European, ca parte a bugetului UE pentru anul viitor, a declarat Siegfried Muresan pentruEUobserver.

Siegfried Muresan Foto: Arhiva personala

"Am primit deja o evaluare pozitiva din partea Comisiei Europene, asa ca am incredere ca va fi un succes", a spus acesta.

Siegfried Muresan a mai adaugat ca suma de 1,1 milioane de euro va fi transferata catre serviciul extern al UE, a carui asa-numita unitate Stratcom va fi folosita pentru formarea personalului in birourile Comisiei, din anumite state membre si in ambasadele UE din fostele tari sovietice si din Balcanii de Vest.

"Trebuie sa putem conecta punctele. Daca un politician eurosceptic spune ceva si vedem ca acesta vorbeste, de fapt, despre site-urile de stiri false cu doua saptamani inainte, atunci trebuie sa fim constienti de asta", a mai spus el.

Bugetul de formare de 1,1 milioane de euro a facut parte dintr-un "pachet cuprinzator de masuri pentru combaterea dezinformarii, propaganda ruseasca si stiri false".

Serviciul extern al UE va obtine inca 800 de mii de euro pentru "comunicarea strategica" in 2018, a mai declarat Muresan.

Comisia va obtine inca 3 milioane de euro "pentru informarea cu privire la relatiile externe".

"Am devenit constienti de faptul ca dezinformarea reprezinta un risc pentru UE si suntem pregatiti sa o abordam. Angajamentul nostru de a combate dezinformarea este un obiectiv pe termen lung si vom continua sa alocam resurse financiare pentru acest lucru in urmatorii ani", a incheiat acesta.

Stratcom este un grup format din 22 de diplomati si oficiali din cadrul serviciului extern al UE, a carui sarcina principala este de a dezbate propaganda ruseasca si de a promova o acoperire mediatica pozitiva a UE in fostul bloc sovietic.