Chiritoiu, Consiliul Concurentei: Scumpirile de alimente ar putea fi provocate de deficitul bugetar. Sunt legi ale economiei
"Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce in importuri, creste deficitul comercial. Deci daca am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce genereaza o scadere a cursului si genereaza inflatie. Intrucat mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade fata de euro, acestea genereaza o crestere a preturilor. Sunt legi ale economiei", a explicat Chiritoiu.
"Am primit de la Ministerul Agriculturii o solicitare pentru analiza preturilor la alimente, in special la unt, oua si unele produse din carne, unde preturile au avut evolutii radicale. Foarte bine ca ne-au facut o astfel de sesizare, dar ar fi foarte bine sa vina si cu date, cu mai multe informatii. Le-am cerut si noi acest lucru, intrucat ministerul de resort are informatii mai multe pe aceasta tema", a spus Chiritoiu.
El a aratat ca unele cresteri de preturi par sa aiba caracter regional, cum este cazul oualor si untului, insa acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din Romania.
Totodata, intrebat daca se suspecteaza o intelegere intre retaileri, Chiritoiu a raspuns: "Nu as putea sa spun acum acest lucru, este prea devreme. Vom analiza tot lantul, de la productie la raft, sa vedem daca avem de-a face cu un mecanism de piata functional".

Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
FOTO Pistele de biciclete de pe Splaiul Independenței, trasate vara trecută de o companie municipală și care costă circa 1,5 milioane lei, au început să se degradeze
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Din culisele ședinței Coaliției / Ce și-au reproșat PNL și USR în spatele ușilor închise / UDMR, nemulțumită de Stelian Ion
Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
2. Lucratorii la fermele de oo (nu gainile) sunt platiti, de cele mai multe ori, cu salariul minim. Cu cat a crescut salariul minim?
3. Euro a crescut. Mancare gainilor ootoare, vaccinuri, etc., sunt importate. Cu cat a crescut euro?
4. Robor crescu si ala. O ferma de oo, ca orice business, are imprumuturi, pentru salarii, pentru gaini, pentru masini. Cu cat crescu roboru?
5. Date fiind cele de mai sus, inspectoru de la fics, primaru satului si jandarmu vin si ei sa ia 2-3 oo de la ferma, ca toate se scumpira (vezi 1, 2, 3 si 4).
Si uite asa se scumpira oole.
Dar ghici ce, nu doar oole se scumpira, ci si restul alimentelor si nu numai (daca nu ati mai iesit in oras in ultimul timp) .
Inainte de toate presiunile acestor taxe, exista un motiv mult mai mai usor de inteles: cand primarul isi tripleaza salariul peste noapte, si fermierul vrea sa-si tripleze veniturile. De ce nu? In definitiv, din munca lui e platit salariul primarului.
Paharnicul Tudose și nea Oaia nu știu încă cum funcționează o economie nesocialistă, așa că trebuie să li se explice ce se întâmplă măcar după ce se iau deciziile; înainte oricum nu îi interesează.
Cica o intreaba Nicolae pe savanta de renume mondial daca a auzit de legea gravitatiei.
- Nu stiu Nicule, de ce ma intrebi pe mine? Eu sunt cu stiinta, tu esti cu legile.
Acest consiliu de concurenta nu a facut niciodata nimic, a amendat simbolic din cand in cand dar nu s-a schimbat nimic in legatura cu practicile neconcurentiale.
Piata e plina de monopoluri si oligopoluri care fac ce vor, asta nu e capitalism unde exista concurenta reala, e o piata condusa de un grup restrans iar acest consiliu de concurenta e in buzunarul lor.
2. a crescut pretul carburantilor si implicit costul de transport
3. a crescut pretul energiei electrice si ca urmare costul de refrigerare
Economia asta e mai complicata decit A vinde lui B si B vinde lui C
Cred ca tocmai ce am rezolvat un mare mister al zilelor noastre, in mod sigur economia e... statul paralel.
cum sa existe o intelgere intre mii de producatori si importatori de alimente?..