Episcopia Greco-Catolica Oradea reactioneaza la documentarul Trinitas potrivit caruia persecutiile greco-catolicilor sub comunism sunt "pedagogie divina": Un atac la memoria martirilor. Ne doare

de N.O.     HotNews.ro
Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 10:53 Actualitate | Esenţial


Reportaj Trinitas - Reintregirea BOR
Foto: Captura video
Episcopia Greco-Catolica Oradea scrie despre documentul Trinitas "Patriarhul Justinian Marina Reintregirea Bisericii Ortodoxe Romane", diifuzat in ajunul vizitei Patriarhului Moscovei si al Intregii Rusii, Kiril,  si in care oprimarea greco-catolicilor in comunism este tratata ca "tamaduire", ca este un atac la memoria martirilor Biserii Greco-Catolice. Totodata, Episcopia isi exprima durerea si intristarea ca Biserica Ortodoxa Romana a transmis un mesaj potrivit caruia actul salmavolnnic de desfiintare a Bisericii Unite si persecutiile dure impotriva membrilor acesteia reprezinta un act de "pedagogie divina".

Redam integral comunicatul Episcopiei Greco-Catolice Oradea:

Cu durere in suflet am vizionat filmul documentar "Patriarhul Justinian Marina Reintregirea Bisericii Ortodoxe Romane", transmis recent pe postul Trinitas al Bisericii Ortodoxe Romane. El constituie, in opinia noastra, un atac la memoria martirilor Bisericii Greco-Catolice.
Tinem sa repetam ceea ce cardinalul Alexandru Todea a spus de mai multe ori la inceputul anilor 1990, dupa caderea comunismului: "toata suferinta Bisericii noastre din acesti ani de persecutie o oferim Domnului"! Noi, Biserica Greco-Catolica, in pragul Centenarului Marii Uniri, ne asumam cu demnitate trecutul si istoria si multumim Domnului pentru tot binele facut poporului roman de aceasta Biserica. Ne gandim la primele scoli romanesti sistematice deschise la Blaj in 1754, la Corifeii Scolii Ardelene si la Supplexul de la 1792, ne gandim la Timotei Cipariu si la introducerea literelor latine in scrierea romaneasca, la "Campia Libertatii" din 1848, la Simion Barnutiu, la Pronunciamentul din 1868, tot de la Blaj, ne gandim si la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918. De fiecare data greco-catolicii s-au gandit si au lucrat pentru toti romanii, indiferent daca erau ortodocsi sau uniti. In marile momente ale istoriei lor, romani au fost intotdeauna impreuna!
Ne doare si ne intristeaza acest mesaj al fratilor ortodocsi, conform caruia actul samavolnic de desfiintare a Bisericii Unite si persecutiile dure incepute in 1948 impotriva membrilor acesteia constituie un act de "pedagogie divina", cu atat mai mult cu cat mesajul este transmis de lideri de opinie ai BOR, de clerici din interiorul institutiei, secondati de unii academicieni.
Ne doare cu atat mai mult cu cat atacul este facut in preajma intrarii in anul centenarului Unirii. La Alba Iulia, in 1918, episcopul ortodox Miron Cristea l-a ascultat pe mai tanarul episcop greco-catolic Iuliu Hossu citind Declaratia Unirii, pentru ca mai apoi cei doi ierarhi sa se imbratiseze frateste, simbolizand prin acest gest pacea dintre cele doua Biserici si Unirea pe veci a romanilor.
Contributia istorica a Bisericii Romane Unite este bine cunoscuta, la fel si prigoana dezlantuita impotriva acesteia si a credinciosilor ei in timpul regimului comunist de trista amintire. Si totusi, nedreptatile la care suntem supusi din partea fratilor ortodocsi continua, in pofida sprijinului de care se bucura in Europa comunitatile romanesti ortodoxe din partea Bisericii Catolice. Este injust ca noua, greco-catolicilor, fratii majoritari ortodocsi, sprijiniti de oameni din institutiile statului, sa ne spuna ca martiriul Bisericii Romane Unite nu a existat!
Ne doare aceasta tentativa de rescriere a istoriei Bisericii noastre de catre BOR, dar si rescrierea istoriei rezistentei anticomuniste, tentative inmultite, parca, in ultimele luni. Noi, greco-catolicii, ne asumam istoria asa cum a fost si incercam sa respectam martirii si pe cei care au salvat demnitatea poporului roman, sa vindecam ranile in spirit de fratietate si nu de pe pozitii de forta.
Acest comunicat este un strigat de durere facut cu demnitate pentru a ne apara Biserica si credinciosii, istoria noastra si istoria poporului roman. Sangele martirilor nostri, sacrificiul lor, mormintele fara cruci ne indeamna sa nu uitam, sa spunem adevarul pentru ca istoria sa nu se mai repete, sa nu atacam pe nimeni ci sa pasim cu demnitate in Centenarul Unirii impreuna cu fratii ortodocsi.
Episcop
¬ Virgil BERCEA


Televiziunea Bisericii Ortodoxe Romane, Trinitas TV, a difuzat in ajunul vizitei Patriarhului Moscovei si al Intregii Rusii, Kiril, un material despre "reintregirea" BOR sub Patriarhul Justinian, in care desfiintarea Bisericii Greco-Catolice la ordinul sovieticilor si crimele care au insotit-o sunt prezentate intr-o lumina pe alocuri favorabila. Trinitas a retras, ulterior, inregistrarile de pe propriul site si de pe Youtube, iar cel putin o persoana care a incarcat separat filmul pe Facebook a fost reclamata, iar continutul - blocat. Reprezentantii BOR/Trinitas nu vad o problema in cazul acestui material, resping ideea de influenta politica si spun ca materialul va fi republicat online.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4966 vizualizari

 • +21 (27 voturi)    
  justinian (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 11:05)

  nash pandelica [utilizator]

  patriarhul rosu, patriarhul lui dej.
  prefericitul de azi, patriarhul fesene, patriarhul lui ilici.
  • +9 (13 voturi)    
   as spune ca este Var cu Kiril (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 12:38)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   mantuitorul rachetelor si tancurilor....si ar castiga respectul nostru daca ar sfinti si tehnica NATO de la Deveselu, insa Stiu ca nu ar vrea
 • -3 (13 voturi)    
  draga bor (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 11:09)

  iodixit [utilizator]

  e usor sa vorbesti de pe scaun, sau tavalit in pat. oamenii aia au luat pumni in cap si sulite in coaste de la catolici pina n-au mai rezistat. cred ca la acelasi Dumnezeu se roaga, dar nu trimit taxele de nunta si botez la bucuresti.
  • -5 (11 voturi)    
   de curiozitate (nu foarte mare) (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 13:15)

   Bintea Haiducul [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

   Da' unde trimit ei taxele de nunta /botez / inmormantare / prilejuri ? La Bucuresti - nu. Poate la Bratislava ? Poate la "Broxel" ?
    ()
 • +20 (26 voturi)    
  Acest comunicat este un strigat de durere (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 11:16)

  grauru [utilizator]

  Si cine sa-l auda ? Mai marii BOR nu aud prea bine din cauza geamurilor groase ale limuzinelor lor.
  • +8 (20 voturi)    
   au boxe in masina Burmester in care URSS (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 12:41)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui grauru

   le Dicteaza ce sa faca...
 • -15 (25 voturi)    
  . (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 11:18)

  Jesuis.PasCharlie [utilizator]

  Interesant de aflat cum s-a impus catolicismul in Romania ,cred ca nu prin referendum.
  In Franta citeam deunazi ca vor sa dea o cruce jos de pe un monument .
  Ntz,ntz,ntz....
  • +7 (17 voturi)    
   Henric al VIII lea a facut asta in UK (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 12:42)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Jesuis.PasCharlie

   ma rog, ceva ai auzit la radio Sputnik, apropos, in Catedrala Mantuirii URSS din Paris te ai Inchinat ? s a inaugurat EXACT anul trecut
    () ()
  • +4 (6 voturi)    
   s'a impus (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 14:22)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Jesuis.PasCharlie

   oare ?!
    ()
 • +13 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 11:38)

  [anonim]

 • +17 (25 voturi)    
  Nu in numele meu! (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 11:40)

  greuladeal [utilizator]

  BOR nu vorbeste in numele tuturor ortodocsilor si nu ne reprezinta pe toti!
  Va cer iertare, cu tot atata durere, pentru acest comportament deplasat. Si va asigur ca se vede cine e respectabil si de buna-credinta.
 • +13 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 12:01)

  [anonim]

  • +12 (16 voturi)    
   detaliile pentru BOR nu sunt relevante in Discurs (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 12:43)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui

   ci doar in semnele de pe clopotul austriac de 500 k de la Catedrala..ce spune Popa nu e egal cu ce face Popa !
 • -9 (15 voturi)    
  Răspunsul dat arată superioritatea (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 13:06)

  unTaran [utilizator]

  pe care o arătați fata de "frati" nu argumente, doar o mică amintire a "binefacerilor" către poporul român. Dacă vă pasionează istoria, ar trebui sa ne spuneți mai mult despre cum ați ajuns pe aceste meleaguri ipocriților. Despre difuzarea documentarului cu ocazia vizitei patriarhului Chiril, este cel puțin neinspirată. Iarăși se creează o confuzie, nu poate fi decât o singura biserică, Ortodoxă. Restul sunt erezii.
  • +7 (13 voturi)    
   erezii (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 13:43)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui unTaran

   Exista in momentul de fata cam 4500 de religii mari si mici,impartite in culte,rituri ,denominatiuni sau cum vrei sa le spui.Fiecare adept e convins ca toate celelalte sunt aiureli,erezii,povesti,mituri,legende.Toate in afara de A LUI.A LUI e cea adevarata,UNICA ! Cool man ...
    () ()
  • +2 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 14:53)

   [anonim] i-a raspuns lui unTaran

  • +2 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 14:53)

   [anonim] i-a raspuns lui unTaran

    ()
 • +9 (13 voturi)    
  continuitatea (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 13:52)

  georghe [utilizator]

  Personal sunt pentru ecumenism. Românii din Transilvania au fost creștini - catolici, vreo 1000 de ani, până la Marea Schisma. Dacă nu acceptăm acest lucru ni s-a dus dracu toată continuitatea și ar avea unii dreptate că am cam venit de la sudul Dunării. Apoi , pe la 1700 , a avut loc revenirea la cultul primordial.
 • -5 (17 voturi)    
  Ne doare (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 14:08)

  Altiro [utilizator]

  amintirea generalului Buccow care in 1761 a daramat cu tunurile manastirile si bisericile romanilor ortodocsi ardeleni care n-au trecut la unitii cu Roma asa cum i-au somat austroungarii..
  • +6 (8 voturi)    
   in concluzie... (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 19:19)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   ...ar trebui indreptata o nedreptate prin alta nedreptate,n'asa?
    ()
  • +4 (10 voturi)    
   Ne doare si mai tare (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 19:29)

   georghe [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   că tunurile generalului Bucow au putut sa culce la pamânt uriașele catedrale și mânăstiri ortodoxe în care s-au ascuns marii patrioți români, sârbii Sarai și Sofronie, care au pornit o răscoală pentru revenirea supușilor români la episcopatul sârbesc.
  • +6 (12 voturi)    
   Fara Scoala Ardeleana nu mai exista acum (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 21:36)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   majoritate romaneasca constienta de romanitatea ei. Iar Scoala Ardeleana nu ar fi existat fara ...Hai fraiere, canta la alta masa!
    ()
  • +1 (3 voturi)    
   Ok (Duminică, 5 noiembrie 2017, 0:54)

   Landser [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   Bine a facut ca a daramat cotetele!
 • -8 (14 voturi)    
  oricum pedagogia divina (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 15:20)

  pb80tm [utilizator]

  pe care au suferit-o ortodicsi a fost mult mai mare. greco-catolicismul a fost alternativa la credinta in limba romana a romanilor din transilvania. dpdv politic romanii din transilvania sunt arondati papei, un fel de antihrist occidental cu valori morale reesapabile. e plina presa occidentala de inclinatiile pedo ale clerului catolic la care biserica catolica e cam surda. pe cealalta parte toata institutia bor e doar o facatura comunista. in 45 preotia ortodoxa romana a fost eradicata iar viitoarele cadre popesti, facute din randul securistilor. de aia avem aceasta tagma de ipocriti ritulai ce se plimba in masini de lux denumiti bor. atit greco catolici cat si boristi se inchina la 2 demoni. adevaratii credinciosi nu isi disputa merite sau calvaruri. ei sufera pana la judecata de apoi. boristi au pacatul homo, curviei, strangerii de averi ... clerul gcatolic insista sa se inchine papei. daca unii sunt morti prin incalcarea a 9 porunci din decalog si astia sunt boristi, gc incalca 1 porunca : sa nu ai alti dumnezei.... so nici unii nu sunt mai buni indiferent de suma anilor de temnita administrate de comunisti
  • +6 (6 voturi)    
   Delir si incultura (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 21:36)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui pb80tm

   iar spirit crestin, ioc. Cazacioc.
    ()
 • +1 (7 voturi)    
  Ferma animalelor (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 15:29)

  NituCt [utilizator]

  Interesant cum niste monstrii genereaza artificial conflicte, iar apoi animalele se organizeaza ca la fotbal in doua tabre si incep sa se ia la bataie.

  "resping ideea de influenta politica" religia fara influenta politica e precum curva fara clienti.
 • -11 (13 voturi)    
  Istoria nu uita si nu iarta! (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 17:42)

  gabisf [utilizator]

  Biserica greco-catolica din Ardealul de Nord ocupat a fost aliata lui Horty si a facut crime impotriva romanilor. Comunistii cand au luat puterea au vrut sa-i omoare pentru tradare, dar Iustinian le-a luat apararea zicand ca suntem frati si trebuie sa-i iertam, acesta gresind ca nu i-a lasat sa-si marturiseasca tradarea. Daca recunosteau atunci ca au tradat poporul roman acum nu mai aveau motive sa se dea neprihaniti. Istoria nu uita si nu iarta!
  • +9 (13 voturi)    
   ??? (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 19:20)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui gabisf

   Iei direct pe vena inainte sa scrii asemenea aberatii sau doar esti trol PSD ?
    ()
  • +4 (8 voturi)    
   Mare nerusinat esti! (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 21:37)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui gabisf

   .
 • +7 (11 voturi)    
  Ecumenism (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 17:59)

  motanul_gri [utilizator]

  "10. Vă îndemn, fraţilor, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, ca toţi să vorbiţi la fel şi să nu fie dezbinări între voi; ci să fiţi cu totul uniţi în acelaşi cuget şi în aceeaşi înţelegere.
  11. Căci, fraţii mei, despre voi, prin cei din casa lui Hloe mi-a venit ştire că la voi sunt certuri;
  12. Şi spun aceasta, că fiecare dintre voi zice: Eu sunt al lui Pavel, iar eu sunt al lui Apollo, iar eu sunt al lui Chefa, iar eu sunt al lui Hristos!
  13. Oare s-a împărţit Hristos? Nu cumva s-a răstignit Pavel pentru voi? Sau fost-aţi botezaţi în numele lui Pavel?
  14. Mulţumesc lui Dumnezeu că pe nici unul din voi n-am botezat, decât pe Crispus şi pe Gaius,
  15. Ca să nu zică cineva că aţi fost botezaţi în numele meu. "
  (Noul Testament, Epistola intai catre corinteni)

  Cum se impaca aceste randuri cu atacurile din Trinitas la adresa unei Biserici crestine surori? Dar cu asimilarea cu "pedagogia divina" a comunismului ateu - cel care a daramat biserici, a inchis manastiri, a prigonit nenumarati preoti si calugari care au refuzat colaborarea cu securitatea ?
  • +9 (13 voturi)    
   un simplu excel are si argumente (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 19:11)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui motanul_gri

   la Canalul Dunere Marea Neagra au "decedat" sute de preoti greco-catolici (unul este din Familia Mea) iar preotii ortodocsi NEMA
    ()
 • +7 (13 voturi)    
  Ce a fost (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 18:21)

  nevada [utilizator]

  Pana una alta in biserica Greco-catolica s-a introdus cultul in limba romana, fapt neiertat si neacceptat de biserica ortodoxa in care cultul se tinea in limba slavona.A se vedea putin istoria reala asa cum a fost......
  • -6 (10 voturi)    
   istoria reala (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 20:44)

   pb80tm [utilizator] i-a raspuns lui nevada

   ne-am crestinat in secolul 3 si slavi deabia in secolul 9. 6 secole adica 600 de ani nu am tinut slujbe decat prin limbajul surdo-mut. nici ala nu e stabilit daca a fost furnizat de papa de la roma sau de slavi. greco-catolicismul a fost oficializat in sec 18. in timp ce cercetatori din europa studiaza artefacte ale crestinismului primitiv in buzau si dobrogea tu o dai cu slujbe in limba romana din secolul 18. maine poimaine aflam ca crestinismul in limba romana a fost introdus de martorii lu Iehova pe la usi! nu vreau sa starnesc polemica intre inregimentatii biserici political correct unite cu roma si turmele de inregimentati de pupatori de orice moaste ai bisericii pseudocrestine postcomuniste numita bor. da de limba autohtona sa nu va luati ok? ca in ardeal nu rosteau popii clandestini tatal nostru in ungureste si nici in moldova in slavona. si nu confundati scrierea cu limba ok?
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 5 noiembrie 2017, 11:22)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by