Desi a votat in CSM pentru legile justiţiei propuse de Tudorel Toader, judecatoarea Cristina Tarcea, sefa Inaltei Curti spune ca nu stie daca acum ar vota la fel si ii cere premierului sa opreasca actuala forma a reformei din justitie.

"Daca astazi s-ar reluat votul in CSM si as avea pe un taler al balantei si declaratia ministrului justitiei de ieri, cred ca m-as gandi foarte serios daca votul meu ar mai fi fost un vot de aviz pozitiv cu observatii pentru ca ceea ce conteaza este faptul ca a existat aproape unanimitate in sensul ca proiectul ridica 4-6 probleme extrem de serioase, care sunt de natura a marca un regres si care sunt de natura a pune in discutie chiar independenta sistemului judiciar", a declarat Tarcea pentru Realitatea TV.

"Imi doresc din tot sufletul ca Guvernul sa treaca testul dialogului si din punctul meu de vedere, asta ar insemna retrimiterea proiectului catre Ministerul justitiei in vederea reluarii dialogului pe toate aspectele. Pentru faptul ca exista si lucruri bune, nu putem sa acceptam lucrurile care marcheaza o involutie si un regres", a aduagat ea.

Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie spunea joia trecuta, la finalul sedintei CSM - care a dat aviz negativ propunerilor de modificare a legilor Justitiei - ca votul sau a fost de a acorda un aviz cu observatii, pentru ca in acest fel ar fi putut atrage atentia tuturor, inclusiv initiatorilor, asupra punctelor nevralgice ale proiectului, intre care trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei si procedura de numire a procurorilor sefi.