Procuroarea Mihaiela Moraru Iorga - revocata din DNA in luna iulie - se va putea intoarce la Directia Nationala Anticoruptie, a decis, marti, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit News.ro. Decizia este valabila pana cand Curtea de Apel Bucuresti va solutiona definitiv solicitarea procurorului de anulare a deciziei de revocare din Directia Nationala Anticoruptie.

Mihaiela Moraru IorgaFoto: Agerpres

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis, in urma cu o saptamana, suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost revocata din DNA. De asemenea, instanta a decis sesizarea Curtii Constitutionale in privinta articolului de lege legat de procedura de revocare a procurorilor DNA. Decizia Curtii de Apel nu este definitiva.

Pe 5 iulie, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a semnat revocarea procurorilor Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga de la DNA, dupa ce au fost audiati in Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar aceasta a avizat revocarea, conform solicitarii adresate de catre sefa DNA.

Mihaielei Moraru Iorga i s-a reprosat ca nu a inregistrat un denunt conform procedurilor legale, iar lui Doru Tulus ca a solutionat dosare in care era implicata o persoana cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat impartialitatea.

Ulterior, procurorii DNA Mihaiela Iorga, Doru Tulus si Marin Nicolae au sesizat Inspectia Judiciara, acuzand ca procurorul sef al DNA se implica in ancheta privind inregistrarea unei sedinte a DNA, facand presiuni asupra procurorilor si solicitand teste cu detectorul de minciuni. Luni, Inspectia Judiciara a anuntat ca procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef adjunct Marius Iacob si procurorul Gheorghe Popovici sunt cercetati disciplinar in urma sesizarii formulate de cei trei procurori.

Mihaiela Moraru Iorga si Doru Tulus au contestat si la CSM decizia de revocare, iar contestatiile acestora au fost respinse in sedinta de plen din 14 septembrie. Doru Tulus si Mihaiela Iorga au sustinut, in plenul Consiliului Superior al Magistraturii, ca decizia de revocare din functii a fost luata fara respectarea legii si au acuzat rapiditatea procedurii, in conditiile in care Inspectia Judiciara urma sa inceapa un control la DNA.

Mihaiela Moraru Iorga - in cazul careia procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut revocarea pe motiv ca "nu a inregistrat un denunt in conformitate cu dispozitiile legale si nu l-a prezentat spre repartizare procurorului sef al Sectiei din care facea parte" - a spus, in plenul CSM, ca Dinu Pescariu, autorul denuntului la care a facut referire DNA, ar fi denuntat, de fapt, un posibil trafic de influenta din partea unui fost prim-ministru.

"Cererea de revocare este un adevarat fals intelectual. In cererea de revocare se precizeaza ca denuntatorul Pescariu Dinu Mihail a denuntat la data de 14.10.2016 o persoana pe nume Vanesa Iusuf si pe martor si pe cumparatorul de influenta Florica Claudiu, aspect neadevarat. Daca Inspectia Judiciara ar fi verificat sau daca Sectia de procurori ar fi solicitat acest document, ar fi vazut ca Pescariu Dinu Mihail, si nu voi merge mai departe sa dau date, a denuntat o cu totul alta persoana, a denuntat un posibil trafic de influenta savarsit de un fost prim-ministru si s-a denuntat pe el ca si cumparator de influenta", a sustinut Mihaiela Moraru Iorga.