Avizul negativ dat in plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) proiectului de modificare a legilor justitiei "a facut una cu pamantul toate propunerile", avand "veleitati de trasnet" in conditiile in care o parte din lucrurile cuprinse in proiect au tocmai opinia pe care o doreau magistratii, sustin reprezentantii Asociatiei Magistratilor din Romania, potrivit Agerpres.

"Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a facut eforturi sustinute pentru a participa, in anii 2015 si 2016, la grupurile de lucru privind proiectul de modificare a Legilor Justitiei, initiat de Consiliul Superior al Magistraturii, si pentru a redacta observatii/propuneri argumentate cu luarea in considerare a realitatilor si necesitatilor sistemului judiciar. In acest context, unele momente nu au fost deloc usoare intrucat, astfel cum a observat AMR, Consiliul Superior al Magistraturii si/sau Ministerul Justitiei incercau sa impuna propuneri ce n-aveau de-a face cu progresul sau confirmau o stare de lucruri contrara dorintei ori vointei magistratilor si bunului mers al sistemului", se arata intr-un comunicat transmis AGERPRES joi de AMR.

AMR afirma ca nu a abandonat procedura si nu a intors spatele solicitarilor, cu toate dificultatile intampinate, amintind ca, la anuntarea, in timpului vacantei judecatoresti, a unui nou val de propuneri de la Ministerul Justitiei, si-a reluat demersurile, solicitand forma scrisa a proiectului, consultand magistratii, analizand proiectul "cu buna-credinta", comparandu-l cu dispozitiile si propunerile anterioare, cu starea actuala a sistemului, "redactand si transmitand (a cata oara?) observatii catre Consiliul Superior al Magistraturii".

Asociatia sustine ca atat in formele proiectului din 2015-2016, cat si in actuala forma exista si propuneri "care trebuie luate in seama".

"Avizul negativ dat azi in Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a facut una cu pamantul toate propunerile, bune sau nu, necesare sau prejudiciante, de inlaturat sau perfectibile. Si odata cu ele au fost date de-o parte stradaniile noastre de cativa ani pentru a-i convinge pe titularii dreptului de initiativa si pe legiuitor ca trebuie sa fim ascultati, ca stim ce spunem, ca nu ne apucam de opinii doar ca sa nu tacem, ca o modificare a bazei sistemului judiciar nu se face nici din pix si nici fara implicarea directa, efectiva si permanenta a reprezentantilor acestui sistem, a colegilor magistrati, a asociatiilor profesionale", subliniaza AMR.

Asociatia afirma ca avizul negativ "a avut veleitati de trasnet". "Daca veti consulta propunerile si observatiile formulate de Comisia nr. 1 - Legislatie si cooperare interinstitutionala (formata din 8 judecatori si 5 procurori), publicate azi pe site-ul CSM, cu privire la Legile nr. 303/2004, 304/2004, 317/2004, veti vedea ca o seama din lucrurile bune si din cele rele cuprinse in proiect au tocmai opinia pe care o doreau magistratii. Si-atunci, cum, Doamne, iarta-ne, unu cu unu fac zero?! De ce n-am putut despica apele? Sa fi fost cuvenita separare a carierelor o miza atat de mare?", se arata in comunicat.