Colegiul National "Andrei Muresanu" din Bistrita a declansat o ancheta disciplinara in urma unui conflict in care ar fi fost implicata o eleva de clasa a V-a de la sectia maghiara, care ar fi fost agresata verbal si fizic de doi colegi de scoala, scrie Agerpres.

Colegiul Andrei Muresanu din BistritaFoto: Facebook - Kántor-Tanítóképző Főiskola

Incidentul a fost facut public de organizatia UDMR Bistrita-Nasaud, care, prin intermediul unui comunicat de presa, a sustinut ca motivul agresiunii ar fi fost acela ca fetita vorbea in limba maghiara.

'O eleva din clasa a V-a a Colegiului National 'Andrei Muresanu' din Bistrita a fost agresata de doi colegi, joi, 21 septembrie, in pauza dintre orele de curs. Eleva vorbea in limba maghiara cu doua colege in momentul in care doi elevi din clasa a VI-a de la sectia romana a aceleasi scoli au agresat-o verbal si fizic. Mai intai i-au adresat injurii, apoi au lovit-o cu umbrelele pe eleva care, de altfel, vorbeste foarte bine si limba romana. Ulterior, baietii au recunoscut ca i-a deranjat faptul ca eleva vorbea in limba maghiara. Uniunea Democrata Maghiara din Romania si organizatia UDMR Bistrita-Nasaud condamna ferm comportamentul elevilor agresori si au luat legatura cu parintii fetei, carora le acorda tot sprijinul pe parcursul anchetei interne, initiata de conducerea scolii', se arata in comunicatul Uniunii.

Directorul colegiului national bistritean unde s-a produs incidentul, Iuliana Vlad, a declarat duminica, pentru Agerpres, ca incidentul va fi analizat la inceputul saptamanii in comisia de disciplina, dar a negat faptul ca ar fi vorba despre un conflict interetnic.

'Este un fals conflict. A fost o cearta intre copii. Oricum, nu toleram violenta intre copii de niciun fel (...) La noi nu au existat si nu vor exista conflicte interetnice. La noi in scoala, motto-ul este unitate in diversitate. Intotdeauna au fost relatii bune intre noi si sectia maghiara, intotdeauna a fost armonie, copiii s-au jucat impreuna. Este o ancheta in scoala, bineinteles. Eu am lipsit, sper ca maine voi ajunge in scoala si este deja intrunita din prima comisia de disciplina, aceasta este procedura normala in scoala. In astfel de situatii, care pot sa apara oricand intre copii si de aceeasi etnie, nu toleram si nu ii educam in spiritul violentei in scoala', a punctat Iuliana Vlad.

In cursul zilei de luni, elevii implicati in conflict si parintii lor vor veni la scoala pentru a da explicatii, urmand sa fie luate masuri in functie de fapta savarsita.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, Monica Buboly, a precizat, pentru AGERPRES, ca tot in cursul zilei de luni un reprezentant al institutiei se va deplasa la Colegiul National 'Andrei Muresanu' pentru a analiza incidentul.