Marian Vanghelie si Mircea Geoana s-au aflat miercuri la Tribunalul Bucuresti, in dosarul in care fostul primar al sectorului 5 este acuzat de luare de mita. Geoana este prezent in calitate de martor, el primind cadou trei ceasuri din partea fostului edil. La iesirea de la instanta, Vanghelie s-a intrebat de ce tocmai Mircea Geoana este solicitat ca martor, informeaza News.ro.

Marian Vanghelie (foto arhiva)Foto: Hotnews

La sosirea la instanta, Vanghelie a afirmat ca, din punctul lui de vedere, "cadourile sunt cadouri si nu sunt mita".

"Daca am mai oferit cuiva vreun ceas cadou, nu cred ca asta face parte din viata publica, adica daca am fost la ziua cuiva si am dus un ceas, niste butoni", a explicat Vanghelie. La iesirea de la instanta, Vanghelie s-a intrebat de ce tocmai Geoana este cel solicitat ca martor.

Marian Vanghelie a argumentat ca a oferit mai multe cadouri si a fost inclusiv invitat la aniversarile lui Gabriel Oprea, cand acesta era prefect.

Intrebat despre faptul ca Mircea Geoana a spus ca nu a purtat ceasurile primite de el, Marian Vanghelie a declarat ca acesta probabil a fost avertizat. "Eu aveam functii cand a venit domnul Geoana la partid, nu aveam nevoie de nimic", a subliniat Marian Vanghelie.

La sosirea la instanta, Mircea Geoana a spus ca "cele trei ceasuri primite de la Marian Vanghelie au fost simple cadouri" la aniversarea sa de 50 de ani.

"Sub nicio forma acestea nu au facut obiectul unei discutii de orice natura. Mi le-a oferit in calitate de coleg. Nu a avut sub nicio forma nicio legatura, nici politic, nici administrativ. Le-am primit cu ocazia a doua onomastici, onomastica mea la implinirea varstei de 50 de ani si a sotiei. Nu cunosc nimic cu privire la provenienta lor. Nu imi amintesc marca lor, le-am predat la DNA, erau neatinse de ani de zile", a spus Geoana, reluand afirmatiile pe acest subiect.

El a tinut sa precizeze ca niciodata nu a avut nici cea mai mica suspiciune ca ar proveni din surse ilicite.

Directorul unui magazin de ceasuri si bijuterii declara, in luna mai, la Tribunalul Bucuresti, unde a fost audiat ca martor ca in intervalul 2008 - 2010 fostul primar al sectorului 5 a ales cinci ceasuri pe care le-a platit fie patronul firmei care avea contracte cu primaria, fie nepotul sau, inculpat si el in dosar.

Laurentiu Garjoaba le-a spus magistratilor ca in 2008 fostul primar al Sectorului 5 a venit la el la magazin si a ales doua ceasuri care, in aceeasi zi, au fost achitate de Marin Dumitru, omul de afaceri care avea mai multe contracte de anvelopare a blocurilor din Sectorul 5. "Era vorba de un ceas Vacheron Constantin si unul Cartier. Pretul era de 157.000 de lei", a aratat martorul.

Potrivit anchetatorilor, Mircea Geoana a primit cadou de la Marian Vanghelie, in perioada 2008-2009, cu ocazia unor zile de nastere sau onomastice, trei ceasuri in valoare de cateva zeci de mii de euro pe care fostul primar le-ar fi cumparat din bani primiti ca mita.

Este vorba despre doua ceasuri Vacheron Constantin si unul Glashutte model Panomatic Crono.

In 2015, Mircea Geoana a fost audiat de DNA in legatura cu aceste ceasuri, in conditiile in care nu le-a trecut in declaratia de avere. De asemenea, procurorii anticoruptie au pus sechestru pe cele trei ceasuri primite de Geoana, pentru a recupera o parte din prejudiciul din dosarul lui Vanghelie.

Marian Vanghelie a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA, in iulie 2015, pentru noua fapte de luare de mita si abuz in serviciu si sapte fapte de spalare de bani, care ar fi fost comise cand era primar al Sectorului 5.