Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a respins miercuri "in totalitate" actiunea prin care Ungaria si Slovacia au cerut anularea unei decizii a UE prin care statelor membre le sunt impuse cote pentru primirea de refugiati, potrivit unui comunicat al institutiei. Polonia intervenise in sprijinul Ungariei si Slovaciei. Reamintim ca tarile din Grupul Visegrad (Polonia, Ungaria in principal, Slovacia si Cehia intr-o masura mai mica) au atacat constant UE pentru decizia de a impune cote de migranti.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cotele au fost impuse in urma unui vot in Consiliul UE, vot la care Slovacia, Ungaria, Cehia si Romania s-au opus deciziei. Romania si Cehia nu au contestat insa in instanta decizia luata cu majoritate, anuntand ca accepta rezultatul votului.

Ungaria s-a pozitionat in ultimii doi ani ca statul membru UE cu cea mai dura opozitie fata de decizia Bruxellles-ului. Premierul Viktor Orban a construit garduri la granitele de est si sud si a dus o campanie sustinuta impotriva refugiatilor din Orientul Mijlociu si nordul Africii. Intre timp, Slovacia si-a temperat discursul critic, premierul Robert Fico anuntand ca tara sa cauta o apropiere fata de nucleul dur al UE.

Ungaria avea alocati, prin votul Consiliului UE, 1294 de refugiati. Dar Ungaria a fost invadata in 2015 de zeci de mii de migranti care incercau sa traverseze tara in drum spre Austria, Germania sau tarile nordice.

Citeste aici Comunciatul oficial al CJUE