Liderul nord-coreean Kim Jong Un a avertizat ca lansarea de racheta de marti peste Japonia a fost “un preludiu semnificativ” inainte de o lansare spre teritoriul american Guam, adaugand ca regimul de la Phenian va realiza si mai multe teste balistice, noteazaGuardian.

Kim Jong Un la un test cu rachetaFoto: rodong.rep.kp

Coreea de Nord a confirmat testul efectuat cu cateva ore inainte ca, la ONU, Consiliul de Securitate sa condamne lansarea si sa ceara ca Phenianul sa isi opreasca programele nuclear si de rachete.

Consiliul a apreciat ca actiunile Coreii de Nord sunt “revoltatoare” si a cerut implementarea totala a sanctiunilor convenite in urma cu aproape o luna. Totusi, nu a recomandat masuri noi impotriva regimului si a spus ca ramane dedicat gasirii unei solutii pasnice la criza nucleara din Peninsula Coreeana.

Racheta, despre care se crede ca a fost una Hwasong-12 - un model relativ putin testat - este de tipul pe care Kim a amenintat recent ca il va folosi impotriva Guam, o baza SUA cheie aflalta la circa 3.000 de kilometri sud-est de Coreea de Nord.

“Exercitiul nu a avut niciun impact asupra securitatii tarilor vecine”, a sustinut agentia de presa a Phenianului, KCNA, adaugand ca liderul nord-coreean si-a exprimat “adanca satisfactie” dupa lansare.

Agentia noteaza ca Kkim a spus ca “vor fi si alte lansari de rachete balistice” in Pacific, adaugand ca regimul va monitoriza raspunsul Washingtonului “inainte sa decidi in privinta actiunilor viitoare”.