Ministrul apararii american Jim Mattis a sosit miercuri in Ucraina pentru a discuta despre o posibila intarire a sprijinului SUA pentru armata Kievului, angajata de peste trei ani intr-un conflict cu separatistii prorusi in estul tarii, relateaza France Presse, citata deAgerpres.

Jim Mattis urmeaza sa se intalneasca joi cu presedintele ucrainean Petro Porosenko si cu omologul sau Stepan Poltorak pentru a reafirma sprijinul administratiei americane pentru Kiev, in pofida vointei afisate de Donald Trump in timpul campaniei electorale americane de a se apropia de Moscova.

Autoritatile de la Kiev spera sa convinga Washingtonul sa le livreze arme letale, in special echipamente antitanc si antiaeriene, in plus fata de ajutorul neletal pe care americanii le furnizeaza pana in prezent.

Desi armata americana s-a pronuntat favorabil fata de aceasta cerere, Donald Trump trebuie inca sa aprobe o decizie in acest sens, in conditiile in care exista temeri ca astfel de livrari ar putea provoca o escaladare a conflictului, in mare parte inghetat dupa mai multe acorduri de incetare a focului.