Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) anunta ca marti este ultima zi in care absolventii de liceu promotia 2017 se pot inregistra pentru indeminzatia de somaj, indiferent daca tinerii au promovat sau nu examenul de bacalaureat. Acest ajutor, in valoare de 250 de lei pe luna, se acorda la cerere pentru o perioada de sase luni, scrie news.ro.

Potrivit ANOFM, 25 iulie este ultima zi in care absolventii de liceu din promotia 2017 se pot inregistra in evidentele Agentiei Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru ca, ulterior, sa poata beneficia de indemnizatie de somaj, care se acorda la cerere pe o perioada de 6 luni, in cuantum de 250 de lei pe luna, indiferent daca a fost promovat sau nu examenul de bacalaureat.

Conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj, persoanele care intr-o perioada de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au incadrat in munca potrivit pregatirii profesionale si sunt inregistrate la structurile ANOFM din localitatea de domiciliu/resedinta pot solicita acordarea indemnizatiei de somaj daca nu urmeaza o forma de invatamant si nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare - 500 de lei.

In cazul depasirii termenului de 60 de zile de la terminarea studiilor, absolventii au dreptul sa se inregistreze ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca, beneficiaza de serviciile oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, dar pierd dreptul la indemnizatie de somaj.

"Absolventii sunt asteptati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu/resedinta pentru a putea beneficia de informare si consiliere profesionala in vederea identificarii unui loc de munca, precum si de facilitati financiare. De asemenea, acestia pot beneficia si de cursuri de formare profesionale gratuite pentru sporirea gradului de absorbtie pe piata fortei de munca", sustine ANOFM.