Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu vor parcurge, marti, cu Trenul Regal, de la Focsani la Onesti, un traseu al recunostintei, cu ocazia centenarului marilor batalii de la Marasesti, Marasti si Oituz, scrie un comunicat al Casei Regale. Calatoria Familiei Regale are loc in ziua in care a inceput prima batalie, cea de la Marasti.

Altetele Lor Regale vor fi prezente la scurte ceremonii de primire in garile Focsani, Marasesti, Adjud si Onesti si vor lua parte la ceremonii solemne la Mausoleele din Marasesti si Marasti, precum si la Cimitirul Eroilor din Oituz.

Calatoria Trenului Regal va porni din Gara Focsani, la ora 10.45. Prima oprire va avea loc in Gara din Marasesti, la ora 11.25.

Familia Regala va lua parte, apoi, la Mausoleul din Marasesti, la o ceremonie de depunere de flori, incepand cu ora 11.45.

Familia Regala va depune flori, in cadrul unei ceremonii, la Mausoleul de la Marasti, la ora 13.10.

A doua oprire a Trenului Regal va avea loc in Gara din Adjud, la ora 15.30. Trenul Regal va opri in gara pentru 10 minute.

A treia oprire a Trenului Regal va avea loc in Gara din Onesti, la ora 16.20.

In finalul zilei de marti, Familia Regala se va afla la Cimitirul Eroilor din Oituz, la ora 16.50, pentru a depune flori, intr-o ceremonie solemna, in memoria ostasilor romani cazuti pe campul de lupta.

Calatoria Trenului Regal este organizata de Casa Majestatii Sale Regelui in colaborare cu Ministerul Transporturilor si la toate manifestarile accesul publicului si al presei este liber.

Batalia de la Marasti (11-19 iulie 1917) a ramas drept una dintre cele mai importante actiuni militare romanesti din timpul Primului Razboi Mondial. Batalia a fost condusa de generalul Alexandru Averescu, sub comanda Regelui Ferdinand I, comandantul suprem al Armatei Regale romane. Operatiunea militara a durat opt zile si a reunit Armata Romana si Armata Rusa intr-o operatiune ofensiva impotriva Armatei a 9-a Germane.

Batalia de la Marasesti (6-16 august 1917) este considerata astazi cea mai importanta actiune militara romaneasca din timpul Primului Razboi Mondial. Batalia a durat zece zile si a lasat in memoria societatii romanesti legenda actelor de vitejie ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, capitanului Grigore Ignat si generalului Eremia Grigorescu. Atunci a fost lansata legendara expresie ¬Pe aici nu se trece¬!

La 28 septembrie 1916, a inceput batalia de la Oituz. Prima confruntare militara de la Oituz a stat sub comanda generalilor Constantin Prezan, Eremia Grigorescu si Nicolae Sinescu si a fost una dintre cele mai curajoase actiuni militare romanesti in Primul Razboi Mondial. Operatiunea a durat saisprezece zile si a vizat impiedicarea Armatei a 9-a Germane de a forta Muntii Carpati si de a patrunde in Valea Siretului. A doua batalie de la Oituz a inceput in ziua de 28 octombrie 1916, a fost plasata sub comanda generalului Eremia Grigorescu si a durat cinci zile. A treia batalie de la Oituz s-a desfasurat in zilele de 26 iulie ¬ 9 august 1917, sub comanda generalului Gheorghe Valeanu.