Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Girbovan, scrie joi, pe pagina sa de Facebook, dupa ce Ministerul Justitiei a facut publica lista celor care au vizitat arhiva SIPA dupa desfiintarea serviciului secret care supraveghea activitatea din Justitie, ca printre cei de pe lista se afla si Florian-Teodor Andronache, care a facut parte din comisia care a intrat in arhiva pe data de 13.12.2013 si "a fost ofiter SRI detasat in cadrul Ministerul Justitiei". Dana Girbovan se intreaba "Ce a cautat un cadru SRI in arhiva SIPA in 2013?"

Dana GirbovanFoto: Agerpres

Postarea integrala a Danei Girbovan:

Ce a cautat un cadru SRI in arhiva SIPA in 2013?

Ii felicit pe toti jurnalistii care au insistat pentru a se face lumina in legatura cu arhiva SIPA si pe ministrul justitiei Tudorel Toader pentru ca a facut acest prim pas, de a publica numele celor care au intrat in arhiva SIPA.

Contrar celor spuse de unele persoane din presa, lamurirea tuturor aspectelor privind arhiva SIPA este imperativa pentru a clarifica aceasta pata neagra din justitia post-comunista romaneasca.

Analizand documentul publicat de Evenimentul Zilei si materialul publicat de Ministerul Justitiei, constat cu surprindere ca atat magistratii, cat si opinia publica, au fost tinuti in eroare ani de zile in legatura cu aceasta arhiva.

Sunt o serie de intrebari pe care le am in urma parcurgerii acestor materiale, dar le vom lua pe rand, astfel:

Conform materialului publicat de Ministerul Justitiei, printre cei care au intrat in arhiva SIPA in 13.12.2013 a fost si domnul Andronache Florian-Teodor. Conform datelor publice, dansul a fost ofiter SRI detasat in cadrul Ministerul Justitiei.

1. Ce a cautat domnia sa in arhiva SIPA?

2. In baza carui ordin al ministrului s-a format comisia care a intrat in arhiva SIPA in 2013?

3. Exista un raport si/sau proces verbal intocmit de aceasta comisie?

Reinnoiesc invitatia adresata tuturor jurnalistilor care vor o justitie cu adevarat libera si independenta sa mearga pe fiecare fir privind aceasta arhiva, sa caute declaratiile din trecut ale tuturor persoanelor publice si sa le ceara explicatii, pentru a se face lumina si a se clarifica toate aspectele legate de aceasta arhiva.