Jaap de Hoop Scheffer - secretarul general al NATO, a discutat, vineri, cu oficialii romani despre temele urmatorului summit al Aliantei, care se va desfasura in aprilie la Bucuresti. De asemenea, Scheffer a facut o evaluare a stadiului in care se afla pregatirile pentru reuniune, declarandu-se multumit de masurile luate de tara noastra pentru organizarea acestui "urias summit".

In acest context, oficialul NATO a declarat ca situatia politica interna din Romania nu va duce nici la amanarea, nici la mutarea summitului de la Bucuresti la Bruxelles.

Scheffer a avut intrevederi cu presedintele Traian Basescu, cu premierul Calin Popescu Tariceanu si cu ministrul Apararii, Teodor Melescanu, de la care a primit o sabie cu valoare simbolica din partea armatei romane. Inaltul oficial NATO si-a exprimat "intregul respect si aprecierea" pe care le are fata de soldatii romani care actioneaza in teatrele de operatiuni ale NATO, unde, a spus el, "fac o treaba excelenta".

Seful statului i-a declarat lui Scheffer ca Romania este "gata si maine" pentru a organiza intalnirea Aliantei.

De asemenea, secretarul general al NATO a avut programata o prelegere la Biblioteca Centrala Universitara.

Seful statului a apreciat ca summit-ul din aprilie de la Bucuresti va fi cel mai mare din istoria NATO si ca trebuie sa fie un succes. Agenda reuniunii mai include subiecte precum "Afganistanul, extinderea NATO, securitatea statelor membre, Marea Neagra si temele energetice ale regiunii".

Bucurestiul este, dupa Praga (2002) si Riga (2006), a treia capitala a unui stat din fostul bloc comunist care gazduieste o reuniune la nivel inalt a fostului inamic al Moscovei din timpul Razboiului Rece.

In perioada summitului, la Bucuresti vor veni peste 6.500 de invitati si aproximativ 3.500 de jurnalisti. Pentru transportul invitatilor autoritatile romane vor pune la dispozitie 460 de autoturisme, 290 de microbuze, 50 de autocare si 40 de autobuze.